Elektronika

Klimatizace může za nejeden zdravotní problém

Angína

Výkyvy teplot, zmrzlina, ledové nápoje a klimatizace. Nejen toto jsou důvody, proč přes léto trpíme na angíny. Velké teplotní rozdíly mezi klimatizovaným prostorem a horkem venku tvoří pro naše tělo velkou zátěž.

Rýmy

Rýma je prostým následkem velkých teplotních šoků, které na naše tělo při používání klimatizace útočí. Proto by nikdy neměly být teplotní rozdíly mezi klimatizovaným a neklimatizovaným prostorem tak velké.

Klimatizace může za nejeden zdravotní problém

Ztráta hlasu

Při nízké teplotě dochází k ochromení pohybu řasinkového epitelu dolních dýchacích cest, jehož následkem je hromadění hlenu v oblasti hlasivek a hrtanu. Následkem je nepříjemné chraptění až ztráta hlasu.

Suché oči

Pokud pracujete u počítače, víte, že to škodí vašim očím v podobě nedostatku slz a následkem vyschlých očí, které díky tomu mohou bolet a pálit. Stejně tak mohou zarudnout a můžeme mít pocity jako bychom měli písek v oku. Stejné účinky může mít i používání klimatizace.

Silnější alergie

Díky tomu, že v klimatizaci stále cirkuluje vzduch v poměrně uzavřeném okruhu, můžete pociťovat silnější projevy astmatu nebo alergie. Mohou za to roztoči, plísně i bakterie, které se v klimatizaci vyskytují. Proto nezapomínejte na pravidelné čištění.

Bolest kloubů

I zde hraje roli velké množství chladného vzduchu. Pokud nechcete teplotu klimatizace zvýšit, alespoň se oblečte tak, aby vaše klouby pod náporem studeného vzduchu neprochladly.

Klimatizace může za nejeden zdravotní problém

Jak správně nastavit klimatizaci tak, aby neublížila?

  • Teplotní rozdíl v porovnání okolní teploty by neměl být více než 5°C.
  • Pokud máte astma, slabou imunitu nebo jste nemocní, nepouštějte si ji vůbec.
  • V autě ji stačí pouštět v 15 minutových intervalech.
  • Klimatizaci správně nastavte a pravidelně ji čistěte.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *