Kuchyně

Kuchyňské zóny aneb způsob, jak si usnadnit práci v kuchyni

Jistě jste si už všimli, že každé jídlo, co vaříte, má podobný proces přípravy. Jako první je vždy potřeba vybalit a zpracovat potraviny, s nimiž budeme pracovat. Poté přichází na řadu jejich tepelné zpracování. A jako poslední servírování spojené s následným mytím špinavého nádobí. Jak již z těchto úkonů vyplývá, kuchyně by se měla dělit do jednotlivých zón, v nichž by každá měla sloužit k jednotlivému úkonu. V případě, že na sebe tyto zóny budou logicky navazovat, budeme mít jistotu, že bude příprava jídla probíhat bez zbytečných komplikací.

Kuchyňské zóny aneb způsob, jak si usnadnit práci v kuchyni

Základní pravidla pro kuchyni:

  • Pracovní plochy musí mít dostatečnou velikost i výšku. Měly by být řádně osvětleny.
  • Potraviny by měly být uchovávány v samostatné skříňce či spíži.
  • Jednotlivé zóny na sebe musí navazovat.
  • Nejčastěji používané suroviny uchováváme na snadno přístupných místech. Méně používané věci v nejnižších a nejvyšších skříňkách.
  • Skříňky i zásuvky by měly mít organizéry usnadňující orientaci v nich.
  • U horních skříněk jsou ideální výklopná dvířka, u spodních skříněk zásuvky.

Pracovní deska pro přípravu jídel

Pracovní deska v kuchyni by měla být z kvalitního materiálu. Kuchyně je něčím, co se nerekonstruuje každý rok, o to kvalitnější vybavení bychom zde měli mít. Povrch kuchyňské desky by měl být také snadno čistitelný. Mezi nejčastěji používaný typ pracovních desek patří desky ze dřeva nebo lisované desky potažené laminátem. Velmi oblíbené jsou však i pracovní desky z mramoru, keramické dlažby, kameniny a dalších materiálů. Deska, na níž budeme vybalovat nákup, připravovat potraviny před vařením a obecně s ní pracovat nejvíce, by měla být dostatečně velká. Minimální doporučovaná šířka se pohybuje kolem 80 centimetrů. V blízkosti této plochy by měly být všechny potřebné spotřebiče a potřeby.

Kuchyňské zóny aneb způsob, jak si usnadnit práci v kuchyni

Varná zóna

Dalším místem, které v kuchyni nesmí chybět, je varná zóna. Ta se skládá ze sporáku, pečicí a mikrovlnné trouby, varné konvice a dalších spotřebičů, které používáme při zpracování potravin. Právě zde byste měli také skladovat veškeré pečicí a varné nádobí. Kromě dobrého osvětlení nezapomínejte ani na výkonnou digestoř.

Pracovní deska pro úpravu hotových jídel

Tato část pracovní desky by se měla nacházet ideálně mezi sporákem a dřezem, případně myčkou na nádobí. Tato pracovní deska slouží zejména k přípravě nádobí na mytí a k servírování hotových pokrmů. Povrch této pracovní plochy m´by měl být stejný jako zbytek pracovní desky.

Mycí zóna

Mycí zóna patří k velmi frekventovaným místům každé kuchyně. Měla by se nacházet na místě, které bude dobře přístupné ze všech ostatních zón. Nejen že zde budeme mít nádobí, ale také připravovat některé ze surovin. V této zóně se kromě dřezu může nacházet i odkapávač, myčka na nádobí a úložný prostor k uskladnění mycích prostředků.

Kuchyňské zóny aneb způsob, jak si usnadnit práci v kuchyni

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *