Finance

Navyšte prodejní cenu nemovitosti pomocí aukce

S nastavením ceny vám pomůže zkušený makléř. Někteří z nich při prodeji využívají aukcí.

U aukce nehrozí špatné nastavení ceny

U aukce je výhodou to, že prodejní cenu určuje pouze zájem kupujících. Prodávajícímu se tak nemůže stát, že špatně nastaví cenu. Navíc může jednoduše srovnat jednotlivé nabídky a pokud žádná nevyhovuje, odmítnout. Vyhne se tak tomu, že předem určí cenu, která bude moc nízká, nebo naopak přehnaná.

Jak taková aukce probíhá?

Zájemci o koupi nemovitosti předloží v daném termínu písemnou nabídku. Ta může být v zalepené obálce, napsaná emailem nebo přes elektronický aukční systém. Makléř poté majitelům nabídky předloží a oni rozhodnou o výběru. Většinou upřednostní tu s nejvyšší cenou, může si ale vybírat i podle jiných kritérií, např. nabídky s okamžitou platbou nebo kupce, který mu nabízí delší čas na vystěhování.

Jaké jsou hlavní výhody aukce?

1.   Majitel získá od zájemců objektivní informaci o prodejní ceně své nemovitosti. Může se rozhodnout, zda některou z nabídek přijme či ne.

2.   Nezáleží na pořadí zájemců. Všichni dostávají stejnou příležitost ke koupi.

3.   Makléř předem vyhlásí termín uzávěrky pro podávání nabídek, zájemci mají dostatek času si nabídku promyslet.

4. Kupci se sami rozhodnou, jakou strategii zvolí (nabídnou cenu vyšší, nebo nižší, než je běžná na trhu).

I při aukci je důležité to, jak je provedena. Pouze zkušený realitní makléř dokáže správně oslovit trh s nabídkou, nemovitost úspěšně propagovat a nabídky vyhodnotit dle daných pravidel.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *