Tipy a rady

Nejdůležitější kritéria pro výběr správného vysavače

Typ vysavače

V první řadě si ujasněte, jaký typ vysavače vlastně chcete. Klasické vysavače nabídnou výhodu více různých nástavců. Některé modely však mohou být těžkopádné a hůře se s nimi manipuluje. Tuto nevýhodu však dokážou vyvážit často velmi silným sacím výkonem. Druhou variantou jsou ruční vysavače, které jsou populární především díky rychlému, snadnému a pohodlnému použití například na rozsypané drobečky. Hodí se spíše pro příležitostné použití nebo pro hůře dostupná místa. Pro pečlivý úklid podlahy mohou být správnou volbou tyčové vysavače. Některé mají navíc rovnou přidanou i funkci vytírání. A pokud chcete uklízet víceméně bez námahy, zvolte robotické vysavače, které práci obstarají za vás.

Výkon

Při výběru vysavače si všímejte nabízeného výkonu. V zásadě platí, že čím větší, tím lepší. Vysoký sací výkon si totiž poradí i s důkladným vysátím prachu a nečistot mezi vlákny koberce, perfektním vyčištěním textilní sedací soupravy či vysátím matrace.

Druh filtrace

Dalším kritériem je druh filtrace. Časté jsou sáčkové vysavače, kdy však sáčky musíte pravidelně dokupovat. Větší hygienickou čistotu a manipulaci vhodnou i pro alergiky nabídnou vysavače s vodním filtrem. Bez nároků na nákup doplňků jsou všechny modely s jednoduchou nádobou na odpad, kterou vždy stačí vysypat. Vždy také sledujte, aby měl vysavač potřebné filtry. Důležitý je hlavně HEPA filtr, jehož úkolem je zastavení alergenů a velmi jemných prachových částic.

 

Velikost sběrné nádoby

Pokud hledáte vysavač na úklid rodinného domu, zvolte variantu s větší sběrnou nádobou. Usnadníte si tak práci, protože nebudete muset odpad vysypávat na několikrát. Pro menší prostory či příležitostné úklidy vyberte klidně menší vysavač, u kterého nebude malá nádoba překážkou.

Akumulátor nebo připojení do sítě

Pohodlné používání vysavače z velké části ovlivňuje i způsob napájení. Pro hůře přístupná místa, na úklid auta či pro skutečně rychlé použití naprosto kdykoliv, vyberte vysavač s napájením na akumulátor. Pokud však potřebujete silný sací výkon, bude lepší model s připojením do sítě.

Výběr podle ceny

Při výběru ideálního vysavače samozřejmě hraje roli i cena. Vzhledem k velkému množství výrobců se vzájemně předhání v tom, kdo zákazníkům nabídne více funkcí za lepší cenu. Nebojte se pečlivě porovnat jednotlivé modely a značky vysavačů. Pomoci vám mohou i nejrůznější přehledně zpracovaná srovnání na internetu, kde jsou rozebrané jednotlivé parametry a nechybí ani recenze reálných uživatelů daného vysavače.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *