Reality

Nenechávejte svou nemovitost prázdnou. Vyplatí se prodej, nebo pronájem?

Peníze z prodeje pomohou k nové investici

K výhodám prodeje nemovitosti bezpochyby patří minimální investice do celého procesu. Byt ani dům nemusíte rekonstruovat, je možné, že si ho nový majitel bude chtít upravit podle svých představ. Jednoduše řečeno, nemovitost prodejte v případě, že aktuálně potřebujete větší obnos peněz.

Než se finálně rozhodnete, udělejte si důkladný průzkum cen nemovitostí ve vaší lokalitě. Odhadnout hodnotu vámi nabízeného bydlení klidně zkuste po vlastní ose, jistotou však bude pomoc realitních specialistů. Ti s naceněním pomohou, poskytnou mnoho odborných investičních rad a především vás ujistí, že z prodeje získáte více financí.

Po prodeji nemovitosti se vám zanedlouho na účtu objeví několik milionů korun. Ty můžete využít k různým účelům, například ke koupi tzv. investičního bytu – to se vyplatí především v případě, že vaše nemovitost není pro pronájem vhodná, ačkoli preferujete peníze z nájemného.

Pronájem zajistí dlouhodobý příjem

I kvůli koronavirové epidemii stoupají ceny nemovitostí na částky, které jsou pro mnoho lidí nedosažitelné. Nezbývá jim nic jiného, než jít do nájmu.

Jakmile nemovitost obsadíte nájemníky, čeká vás pravidelný příjem. Stavba navíc zůstane ve vašem vlastnictví a její hodnota s největší pravděpodobností postupem času poroste.

S pronájmem se ale pojí větší množství výdajů spojených s rekonstrukcí a starostí – o byt v původním stavu se nikdo neporve, novou 2+1 v developerském projektu s krásnou kuchyní a koupelnou bude chtít každý. Počítejte také s tím, že nemovitost může zůstat prvních pár měsíců prázdná, než najdete spolehlivé nájemce – sehnat důvěryhodné osoby nemusí vyjít na poprvé.

Je důležité si uvědomit, že ne každá nemovitost se pro pronájem hodí. Do středně velkého a zrekonstruovaného bytu nedaleko Vyšehradu najdete nájemce jedna dvě. Se starým domem v malé obci v Beskydech bez kariérních možností moc parády neuděláte.

Nezapomínejte, že rozhodnutí, zda pronajímat nebo prodat, ovlivní i váš vztah k nemovitosti. Prodávat byt v Praze po rodičích asi nebudete chtít, pokud k němu máte citovou vazbu. Raději v něm ubytujte lidi, kterým věříte.

 

Autor článku: Veronika Holzerová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *