Postele a matrace

Nevíte si rady jak vybrat kvalitní postel za rozumnou cenu?

  1. Pro koho je postel určena – v první řadě je důležité vědět, jak vysoká a těžká je osoba, která bude postel používat. Přece jen je podstatné, aby ji postel unesla, a aby se do ní vešla.
  2. Jaký materiál požadujete – většinou vybíráme z masivu, překližky nebo kovových postelí. Další variantou jsou postele čalouněné. Materiál a typy spojů mají velký vliv na nepříjemné vrzání postelí.
  3. Zvolte si barvu – z velké palety barev si můžete vybírat u všech typů postelí, ať už bude vámi vybraný materiál jakýkoli. Pestré mohou být lazury, barvy i čalounění.
  4. Kde bude postel umístěna – jde o postel do ložnice, dětského pokoje, nebo budou používána jednou za čas v pokoji pro hosty? I k tomu můžete při nákupu přihlédnout.
  5. Kdo vše bude v posteli spávat – byť se to zdá úsměvné, určitě zvažte, kdo všechno bude v posteli spávat. Např. polstrovaná postel je sice měkká, ale na údržbu s malými dětmi nepraktická.
  6. Úložné prostory – je zdravější spát v posteli bez úložného prostoru. Avšak když nebude prostor zcela zahlcen předměty a bude zde cirkulovat vzduch, směle vzniklé místo využijte.
  7. Módní hit nebo evergreen – zvláště dámy řeší především vzhled postele a chtějí poslední módní výstřelek, ale když budete chtít postel používat např. 20 let, je lepší zvolit nestárnoucí klasiku, jednoduchou a elegantní postel.
  8. Myslete na údržbu – při výběru postele se předem zamyslete nad tím, od čeho a jak budete s velkou pravděpodobností postel alespoň pár let čistit (děti, zvířata, nemocný uživatel).
  9. Výška postele – jestliže na posteli budou spát děti, nezřídka se zvláště ze začátku, kdy přejdou z postýlky do postele stává, že z postele spadnou. Starým lidem se naopak lépe vstává z vyšších postelí, protože nejsou „zabořeni“ a nesedí nízko.
  10. Princeznovská nebo závodníkova postel – dětem můžete koupit barevné postele s mnoha doplňky, např. nebesy, pro kluky zase postel v podobě auta, jeepu, lodi…
  11. Patrové postele nebo postel s přistýlkou – pro děti jsou skvělé i tyto typy postelí. Ušetří místo a svůj účel plní naprosto skvěle. Anebo můžete vybrat patrovou postel, která má ve spodní části místo postele pracovní stůl či prostor na hraní.
  12. Renovace svépomocí – až bude na posteli znát, že ji používáte, budete si ji chtít opravit sami, nebo si koupíte jinou? Masiv se dá obrousit, přetřít, přetřete i kovovou konstrukci.

 

Když jde o manželské postele

U manželský postelí je kromě konstrukce a roštů důležitá také matrace. Budete chtít jednu velkou matraci, anebo zvolíte spíše dvě samostatné matrace, kdy si každý partner může vybrat zcela jinou? U jedné matrace hrozí, že budou otřesy vznikající při pohybu partnera velmi citelné i pro druhého partnera a budou ho rušit při spánku. U manželské postele 140 x 200 cm se lépe převléká postel s dvěma matracemi než s jednou. Vázu velké matrace pocítíte tím víc, čím víc let vám bude.

U manželských postelí využijte i množství nabízených čel. Čtete si rádi před spaním? Nebo vůbec ne, ale chcete mít u hlavy dost prostoru na odložení si hodinek, šperků nebo jiných drobných předmětů? Čela postelí vás mnohdy svým důmyslným vzhledem i funkčností překvapí.

Krásné čalouněné postele

Kdo měl někdy čalouněnou postel ví, jak skvěle se v ní usíná. Nikde vás nic nestudí, netlačí, díky potažení látkou vám nehrozí žádné oděrky, modřiny, otlaky, i když s rukou či hlavou nepohnete pár hodin. Právě pro jejich pohodlí jsou čalouněné postele stálicí na trhu s ložnicovým nábytkem. Hodí se i pro větší děti, které do jejich úložného prostoru rády uskladňují své hračky, sportovní náčiní nebo knížky.

Znáte boxspringové postele?

Máte pocit, že vám tento název nic neříká? Možná jste ho neslyšeli, ale jestliže tuto postel uvidíte, budete mít rázem jasno. Jde o nádherné, propracované, luxusní postele, které jste určitě viděli v romantických filmech. Boxspringové postele jsou čalouněné a jakoby tvořené několika boxy uloženými na sobě. Na první pohled vám nemusí být jasné, jak je zastlána matrace, zda je vsunuta do boxu, nebo má okrasné boky nebo potah… Tento typ postelí udělají nádherným každý pokoj.

K postelím nezapomeňte vybrat i správné doplňky. Nejen ložní prádlo, které může postel zcela pozměnit, menší polštářky pro naprosté pohodlí, ale i krásné osvětlení, vhodné ložní stolky, kusové koberce, aby vám nebyla zima jakmile se dotknete podlahy a podobně.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *