Elektronika

Ovládání domácnosti hlasem. Co všechno je potřeba?

Jak lze ovládat chytrou domácnost?

Vzpomínáte na doby, kdy jste museli k vypínačům, abyste rozsvítili, nebo k topení, které moc hřálo? Jistě, pro většinu z nás jsou takové úkony každodenní realitou, ale dnes už existují zajímavé alternativy. Stačí k tomu smart home a jednotlivé prvky domácnosti lze ovládat výrazně jednodušeji. S moderním domem je totiž daleko praktičtější spolupráce. A neodmlouvá…

K ovládání jednotlivých prvků inteligentní domácnosti dnes slouží designové ovladače na stěně, případně dálková ovládání, takže k jejímu spravování už se nemusíte ani zvedat. Řídit domácnost lze také za pomoci mobilního telefonu, tabletu či počítače, přičemž stále rozšířenější je ovládání hlasem, a to díky hlasovým asistentům, se kterými lze „komunikovat“ a oni splní mnohá z vašich přání. Stanou se tedy nejbližším přítelem člověka budoucnosti?

Hlasoví asistenti a inteligentní bydlení

Chytrá domácnost spojená s hlasovými asistenty sice u nás prozatím není příliš rozšířené, nicméně ve světě je neustále běžnější. Hlasoví asistenti původně „sídlili“ především ve smartphonech a dnes jsou známí především čtyři z nich, a to Apple Siri, Google Assistant (původně Google Now), Samsung Alexa a posledním přírůstkem do „rodiny“ se stal v loňském roce Samsung Bixby.

Pokud však budete mít doma chytrou elektroinstalaci, která zahrnuje inteligentní osvětlení a mnohé další prvky, hlasové asistenty (jako např. Apple Siri HomeKit) lze využít také v interiérech domů či bytů. Ačkoli některé dostupné systémy chytrého bydlení tuto možnost doposud neumožňují, ty kvalitnější s takovou moderní technologií počítají a jsou na ni plně připraveny.

Jaké prvky interiéru lze ovládat hlasem?

Možností existuje spousta. Kromě již zmíněného chytrého osvětlení lze za pomoci hlasových asistentů ovládat i další prvky moderního domu. Chcete např. měnit barvu či intenzitu světla? Nebo by se vám líbilo jednoduše regulovat topení? Inteligentní elektroinstalace a hlasoví asistenti vám to umožní! Navíc díky nim můžete ovládat žaluzie a rolety, ventilaci anebo multimédia.

Pokud navíc disponujete bazénem či zahradou, můžete snadno regulovat teplotu vody či závlahu záhonů. Zároveň je možné ovládat zabezpečení domácnosti, a to včetně kamerového systému. Jednoduchou obsluhu domácnosti, ve které jednotlivé prvky a technologie spolupracují, získáte každopádně už se systémem inteligentního bydlení, u kterého je ovládání hlasem pouze „futuristickou“ třešničkou na dortu a lze jej ovládat i jinak (viz výše).

Chytré bydlení šetří váš čas, peníze i zdraví

Ovládání domácnosti hlasem je sice komfortní, větší pozornost ale zasluhuje samotný systém inteligentního bydlení. Díky tomu, že budete mít jednotlivé prvky pod kontrolou a ty navíc vzájemně spolupracují, nejenže šetří váš čas, ale také vaše peníze, a to pomocí efektivního řízení energetických zdrojů. A takové účinné větrání rovněž zajišťuje, že bude vzduch v domácnosti čistší a čerstvější, což je jeden z důležitých prvků pro zdravější prostředí v interiéru.

Upozorňujeme: u ovládání domácnosti hlasem přeci jen stále existuje jisté úskalí. Hlasoví asistenti totiž doposud příliš nerozumí českému jazyku. Interagovat s nimi lze (především) v angličtině. Na druhou stranu to hlavně pro mladší generaci zřejmě nebude představovat výraznou překážku.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *