Tipy a rady

Pájecí stanice pro profíky i amatéry pořídíte na TME.eu

Umět „žhavit drát“ se vyplatí. Není to nic složitého, avšak samozřejmě je k tomu nutné správné zařízení. Tím je zjednodušeně řečeno pájka. K pájení si lze pořídit zařízení v řádu stokorun, ale i tisícikorun. Pravdou je, že kvalita pájení s cenou výrazně roste a kdo se chce pustit do sofistikovaných oprav či konstrukcí, s těmi nejjednoduššími zařízení si rozhodně vystačit nemůže. Zejména při opravách s nimi udělá více škody než užitku a cenově mohou jít tyto škody do desetisíců.

Nejčastějším zařízením na pájení je trafopájka

Říká se jí i pájecí pistole, protože trafopájka vzhledem pistoli skutečně připomíná. Výhodami trafopájek je, že jsou velice rychle nažhavené a připraveny k použití. Nevýhodou je větší hmotnost, kterou musíme udržet v ruce. A tak odradí zejména ženy kutilky. Hůře se též odhaduje správná teplota, kvůli čemuž lze zničit citlivější součástky. Nevýhodou je i postupná degradace pájecího hrotu, který nakonec praskne. Řešením je použít tzv. věčný hrot. Ten nepraská, ale rovněž je jej nutné z času na čas měnit, protože se ušpiní či pokřiví.

Hitem jsou dnes mikropáječky, kterým se říká i pájecí pera

Pájecí pera existují jako zcela samostatná zařízení, nebo je zapotřebí pájecí stanice, ke které se připojí. Pero se v ruce dobře drží, je lehké, a tak se s ním skvěle pracuje amatérům i těm, kdo tímto způsobem pracují často a po delší čas. Velkou výhodou však není jen pájecí pero, ale především pájecí stanice. I když její cena pájení jako takové prodražuje, protože pořízení stanice není nejlevnějším, přesto nejde jen o zařízení pro profíky. Naopak. I jako amatér dokážete s pájecí stanicí pájet jak profík. A pro profesionály je samozřejmě naprostou nezbytností.

Profesionální pájecí stanice z TME

Pájecí techniku, včetně pájecích, odpájecích a horkovzdušných stanic, i kompletního příslušenství k pájecím stanicím a k pájení obecně, pořídíte v e-shopu TME.eu. E-shop nabízí aktuálně přes 90 typů pájecích stanic od nejprestižnějších světových výrobců. Vybrat si vhodné zařízení pro své účely máte možnost podle mnoha parametrů. Obecně jde o pájecí stanice na 230 V AC. Výkon stanic je od 10 W do 320 W a většina je s EU vidlicí. Pájecí stanice se liší druhem topného tělíska – může být v hrotu, standardní, keramické a elektromagnetické. Odlišná je i forma regulace teploty. Bývá analogová, číslicová, s dotykovým panelem, s posuvným potenciometrem, s běžným potenciometrem, s tlačítky a s výměnnou hrotu.

O firmě Transfer Multisort Elektronik

E-shop TME.eu provozuje firma se sídlem v polské Lodži, Transfer Multisort Elektronik. Zde sídlí též skvěle zásobené sklady společnosti, ze kterých distribuuje elektrotechnické a elektronické součástky, nářadí a potřeby pro automatizaci do celého světa. Včetně České republiky. E-shop je rovněž v češtině, stejně jako zákaznická podpora. Firma má v České republice svoji filiálku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *