Tipy a rady

Podle čeho vybrat vhodný venkovní botník?

Někdo jej umísťuje do vnitřní části bytu, další si raději pořizuje venkovní botník. Díky botníku máme vstupní prostor uklizený a nikde se nám nepovalují boty. Vždyť chodba je první místnost, se kterou se seznámí naše návštěva. Měla by být tedy uklizená a působit příjemným dojmem, což rozházená a neuklizená obuv rozhodně neumožňuje.  Ať už plánujeme nákup botníku do vnitřních nebo venkovních prostor, je potřeba se, před výběrem jednotlivých modelů, zamyslet nad tím, jaký druh si zvolíme. Jen tak nám bude dokonale sloužit a plnit svoji funkci.

  1. Na co se zaměřit při výběru botníku?

Především je potřeba se zamyslet, kolik lidí bude botník, pro ukládání bot, používat. Podle toho volíme jeho velikost. Na tu má vliv i velikost a výška bot, především pak na vnitřní uspořádání polic v botníku. Botník by měl mít vhodné odvětrávání. Díky tomu se v něm nebude hromadit zápach, případně vlhkost, z bot. Vzhledem k tomu, že do botníku budeme ukládat obuv, někdy mírně znečištěnou, měl by být dokonale omyvatelný a měl by se snadno udržovat v čistotě.

V nabídce nalezneme botníky otevřené nebo uzavřené. Lepší volbou asi budou takové modely, které se dají uzavírat a to z několika důvodů. Kromě toho, že brání v úniku pachu nebo vlhkosti, tak také chrání obuv proti prachu a to především v případě, pokud se jedná o venkovní botník. Ten by měl být navíc nepromokavý a dobře uzavíratelný. Botníky s dvířky jsou nejčastěji policové nebo výklopné.

  • Botníky policové

Počet polic se odvíjí od počtu bot, které budeme do botníku pravidelně ukládat. Ideální je, pokud mají police různou výšku. Do botníku tak můžeme snáze uskladnit různé druhy bot. Především pro obuv zimní je potřeba mít police vyšší. Také materiál polic může být různý – pevné desky, tyčky nebo kovové mřížky. Tyčky nebo mřížky nejsou zrovna praktickou volbou, neboť případný písek nebo kamínky nacházející se v podrážkách mohou z horní police propadat do bot umístěných ve spodních poličkách.

  • Botníky výklopné

Tento druh botníku není náročný na prostor, má menší hloubku, než klasický botník policový. Nevýhodou je, že se do něj hůře ukládají boty vyšší. Také nebývá tak stabilní.

 

Pokud si při obouvání nebo zouvání bot rádi sedneme, nebo máme ve společné domácnosti osoby starší či handicapované, zajisté uvítáme, když se na botník můžeme posadit. To nabízejí modely, které jsou řešeny formou lavice nebo vyšší skříňky. Pohodlí při sezení pak nabízí modely, které mají horní část opatřenou polstrováním. To můžeme na botník dodat i dodatečně, třeba formou podsedáků.

  1. Jaký materiál volit pro venkovní botník?

I výběr materiálu je důležitým hlediskem. Ovlivňuje totiž péči a životnost botníku. Pro venkovní botník je vhodnou volbou botník plastový, dřevěný/z masivu a oblibu zaznamenává také botník ratanový.

  • Plastový botník

Jeho výhodou jsou nízké pořizovací náklady, nenáročná a snadná údržba. Je-li dobře vyrobený, obuv v něm nezmokne ani v případě, že bude umístěný v otevřeném venkovním prostoru. Nevýhodou je menší stabilita a nižší životnost. Plast brzy praská.

  • Dřevěný botník

Především masiv je materiál velmi stabilní a dřevo celkově nabízí delší životnost. Je však náročnější na péči. Pro ni musíme používat pouze přípravky určené právě pro dřevo. Také časem může měnit barvu, což je pro dřevo typická vlastnost. V žádném případě však tento fakt nemá vliv na funkčnost botníku. Botníky vyrobené z masivu jsou odolné vůči vlhku.

  • Ratanový botník

Ratan je materiál přírodní. Boty se nám v ratanovém botníku rozhodně nezapaří, ale vzhledem k tomu, že jsou tyto modely dosti otevřené, nejsou úplně vhodnou volbou do otevřeného venkovního prostoru. Do vnitřní části botníku by se mohla dostat, v případě deště, voda a boty zde uskladněné by nám mohly velmi snadno zvlhnout.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *