Bydlení čtenářů

Používání klimatizace se nemusí omezovat jen na období letních veder

Jaké jsou druhy klimatizací do bytů a rodinných domů?

Špičkové klimatizace se poznají především dle toho, jak rychle jsou schopné regulovat teplotu vzduchu v interiéru. Pokud se zvolí levná mobilní klimatizace do bytu, počítejte s tím, že nebude příliš efektivní. Jde hlavně o dočasné řešení při velkých vedrech, kdy chcete zmírnit dopady vysokých teplot uvnitř vaší domácnosti. Mnohem lepší řešení však představuje nastálo zabudovaná klimatizace do bytu či rodinného domu. Jde o takzvané split zařízení, které je složeno ze dvou částí. První, hlučnější s motorem, se instaluje vně objektu tak, aby vás klimatizace při chodu nijak nerušila. Druhá jednotka je pak obvykle umně skryta v místnosti, takže si jí na první pohled možná ani nevšimnete.

Velmi precizním modelem je multisplit klimatizace. Má totiž hned několik vnitřních částí, díky čemuž lze chladit a ohřívat vzduch klidně v celém bytě naráz. Je třeba počítat s tím, že u této klimatizace spotřeba přeci jen dosahuje poměrně významných hodnot.

Spotřeba klimatizace

Obecně můžeme říci, že klimatizace nejsou z hlediska spotřeby zrovna nejpříhodnější. Je dobré dodržovat určité zásady, aby byla zajištěna maximální účinnost zařízení a spotřeba elektřiny nedosáhla zbytečně vysokých čísel. Namátkou byste například vzduch v místnosti neměli ochlazovat o více než 7 stupňů Celsia v porovnání s okolní teplotou.

Náhrada za tepelné čerpadlo

Klimatizace do bytu dnes do určité míry mohou fungovat jako tepelná čerpadla. Vzduch tedy nejen ochlazují, ale mohou také zvyšovat jeho teplotu, což oceníte v chladnějším období. Tím se jejich pořízení stává výhodnější a rozumnější záležitostí, zařízení vám nebude většinu roku jen tak bez užitku stát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *