Reality

Realitní trh v proměnách času

Počátky trhu s nemovitostmi

Realitní trh se totiž formoval postupně. Jeho počátky spadají už do období první republiky, kdy vstoupil v platnost zákon o živnostenských činnostech. Ten mimo jiné definoval i zprostředkování prodeje, koupě a směny nemovitosti a zároveň také upravoval podmínky, řešil otázku profesní způsobilosti. V průběhu druhé světové války byla živnostenská činnost výrazně omezena, což se podepsalo i na obchodu s nemovitostmi. Pomyslným hřebíčkem do rakve pak byl rok 1948, kdy komunistická vláda veškeré soukromé podnikatelské aktivity zcela znemožnila – podnikání totiž bylo bráno jako trestný čin. A to se týkalo i realitních makléřů, kterým za prodej domu hrozilo odnětí svobody až na tři roky.

Realitní činnost po roce 1989

Tento stav trval až do roku 1989. S přechodem od komunistického k demokratickému režimu nastalo mnoho zásadních změn, které ovlivnily i trh s realitami. Nově vytvořená legislativa nabídla příležitost k podnikání a toho hned využily i realitní kanceláře. Realitní činnost tak, jak ji známe dnes, byla definovaná až v roce 2000. Vznikl velký počet realitních kanceláří, otevřený trh začal lákat zahraniční investory, konkurence se začala rozvíjet. Ne všechny subjekty se však mohou chlubit profesionalitou, seriózností a náležitými zkušenostmi z oboru.

Realitní kanceláře dnes

Česko patří v Evropské unii k zemím, kde připadá nejvíc realitních makléřů na počet obyvatel. Pečlivě proto promýšlejte, komu svěříte své peníze. Dobrá realitní kancelář by měla poskytovat kompletní servis, včetně právních služeb, výkupu nemovitosti, poskytnutí půjčky či vyřízení PENB, tedy tzv. energetického štítku. Všímejte si také toho, jak vypadají její internetové stránky – jsou dostatečně přehledné, pravidelně aktualizované, poskytují dostatek informací? Vyplatí se také zapátrat po referencích, případně se pozeptat někoho, kdo s ní již má nějaké zkušenosti. V tomto případě totiž platí dvojnásob tvrzení: důvěřuj, ale prověřuj!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *