Finance

Rekonstrukce bydlení: jak si poradit s financováním?

Stará dobrá hypotéka

Zahrnuje vaše plánovaná rekonstrukce výměnu oken, střechy nebo zateplení domu? Tak to se vaše náklady budou jistě pohybovat v řádech statisíců, ne-li milionů, a tak je na místě, abyste začali uvažovat o hypotéce. Nejenže je její maximální výše poměrně vysoká, mimo to máte také šanci získat relativně nízkou úrokovou sazbu, a tu si zafixovat na několik let.

Měsíční splátky bývají u hypoték mnohem nižší než u běžných úvěrů a také se s nimi pojí možnost předčasně splatit až čtvrtinu její celkové výše během jednoho roku, a to zcela bez poplatků. Jelikož se jedná o vysoký úvěr, ke kterému navíc dostanete velice výhodné podmínky, budete se muset zaručit nemovitostí, na jejíž opravu peníze potřebujete. Tím dáte vašemu bankovnímu poskytovateli jistotu, že o vypůjčené prostředky za žádné situace nepřijde.

Úvěr ze stavebního spoření či nebankovní půjčka?

Rekonstrukce interiéru obvykle nevyžadují takovou investici jako ty venkovní, takže často nedosáhnou minimální částky, kterou můžete pomocí hypotečních úvěrů získat. V takových chvílích mohou být perfektní alternativou půjčky ze stavebního spoření. Nicméně abyste na něj měli nárok, musíte mít u stavební spořitelny našetřenou předem stanovenou částku.

Pro ty, kdo v tomto ohledu zaspali, mohou být vhodným náhradním řešením nebankovní půjčky. Společnosti, které tyto služby poskytují, obvykle nemají při schvalování žádostí tak vysoké nároky jako banky či spořitelny, a tak jsou vaše šance poměrně vysoké. Na druhou stranu ale musíte počítat s tím, že se vám rekonstrukce trochu prodraží. Úrokové sazby a poplatky tu totiž bývají o něco vyšší než u jiných poskytovatelů.

A co drobné opravy?

Hypotéka, úvěr ze stavebního spoření i běžné bankovní úvěry jsou na drobnosti jako vymalování celého domu nebo pořízení nového nábytku příliš vysoké. Na takové případy se mnohem lépe hodí produkty, jako je například rychlá půjčka online, protože nevyžadují až tak velký rozpočet. I tady je pochopitelně třeba být na pozoru. Malé půjčky totiž obvykle mívají krátkou dobu splácení.

Ať už zvolíte jakýkoliv úvěr, vždy je potřeba počítat s tím nejhorším možným scénářem. Co když přijdete o práci nebo dlouhodobě onemocníte? Budete mít své závazky z čeho splácet i za takových podmínek? Sice vám částečně může pomoci pojištění schopnosti splácet, ale i tak je třeba mít nějaké rezervy pro případ nouze. Pokud je nemáte, raději rekonstrukci odložte na později a předem se na ni pořádně připravte.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *