Bydlení čtenářů

Rozhodujete se mezi zděným domem a dřevostavbou? Pomůžeme vám!

Cena

V současné době bývá hlavním rozhodujícím faktorem cena. Jestliže se vám zamlouvá roubenka z masivního dřeva, počítejte s tím, že se cena vyšplhá poměrně vysoko, zatímco montovaná dřevostavba vyjde o něco levněji než cihlové stavení podobné velikosti. Co se týče tepelněizolačních vlastností, dřevostavby v nich rozhodně nepokulhávají. Samozřejmě záleží na tom, jak kvalitní práci stavební společnost odvede.

Energetická náročnost

Dřevostavby bývají postaveny v nízkoenergetickém či pasivním standardu, a tak výrazně ušetříte za vytápění. Sice i zděný rodinný dům může být nízkoenergetický, nicméně na stavebním pozemku kvůli silným stěnám a zateplení zabere více místa oproti dřevostavbě.

Doba realizace

Obrovskou výhodou je, že při realizaci dřevostavby se nepoužívají žádné mokré procesy, které by dobu stavby prodloužily kvůli vysychání a vyzrávání. Pokud se zeptáte i svých známých, jak dlouho trvalo postavit zděný dům, zjistíte, že minimálně rok či rok a půl. U dřevostavby je doba realizace mnohem kratší a pohybuje se v řádu několika měsíců.

Životnost

Zřejmě vás bude zajímat i životnost. O zděných stavbách se říká, že vás přežijí, protože některé objekty vydrží klidně i sto let, ne-li více. Stejnou životnost může mít i dřevostavba, stačí jí poskytnout dostatečnou péči a pravidelnou údržbu.

Pokud hledáte specialistu, jenž se specializuje na dřevostavby, podívejte se do pestrého portfolia služeb ryze české firmy PILA MARTINICE. V její nabídce najdete nejen dřevostavby na míru, ale také vám pomůže s krovy, střechou, halou či stájí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *