Tipy a rady

Správné pracovní oblečení Vám může zachránit život

Bezpečností vybavení odkazuje na oděvy a vybavení, které jsou speciálně navrženy tak, aby pomohly personálu vyhnout se nebezpečí a zranění. Obvykle se o nich rozhoduje po provedení posouzení různých rizik, a v mnohých případech již lidem zachránili i život. Běžný pracovní oděv a ochranné pomůcky mohou zahrnovat třeba bezpečnostní obuv, bezpečnostní sklo, přilby a specializované pracovní oděvy. Velmi ale záleží na typu práce, kterou vykonáváte, a na tom, na jaké činnosti jsou tyto pomůcky vyžadované.

Od stavebnictví až po catering

Důležitost ochranného oděvu nelze dostatečně zdůraznit. Vzhledem k tomu, že většina průmyslových odvětví se v dnešní době silně zaměřuje na zdraví a bezpečnost, příprava na tuto práci splní povinnost zaměstnavatele a zajistí, že zaměstnanci zůstanou chráněni. Oděvy obvykle chrání choulostivá místa, jako třeba přilby a pevné boty. Chrání také funkce, jako je zrak a sluch, ale také ústa a nos. To je důležité obzvlášť v případě, že zaměstnanci mohou být vystaveni vdechování nebezpečných látek.

Tyto pomůcky se používají napříč různými odvětvími. Jsou důležité v několika klíčových oblastech jako je stavebnictví, sklady, laboratoře, průmysl, doprava, bezpečnostní služby, nebo catering a závodní kuchyně.

Jakékoli průmyslové odvětví, které nese riziko hlasitých zvuků, prachu, plynů, těžkých předmětů, chemikálií, horkých povrchů nebo látek, biologických činidel nebo padajících nečistot, by mělo investovat do bezpečnostních oděvů.

Jaké jsou nejdůležitější položky bezpečnostního oblečení?

Boty jsou důležitou prevencí zranění nohou, jako jsou propíchnutí, vymknutí, rozdrcení a pády, zejména verze s ocelovou čepicí. Dodává noze extra ochranou, pevnou vrstvu. Rukavice chrání ruce, které jsou při práci nejpoužívanější částí těla. Ochrana rukou je nezbytná, aby se zabránilo popálení nebo potřísnění škodlivými látkami. V některých průmyslových odvětvích se vyskytují nečistoty, prach, částice, plyny a další věci, které mohou poškodit dýchací systém. Proto je v těchto situacích důležité zakrýt si nos a ústa, a využít ochranné pomůcky na dýchací cesty. Výjimkou nejsou ani ostatní smyslové orgány jako oči a uši, které jsou pravděpodobně nejcitlivějšími oblastmi těla. Chránit je pomáhají bezpečnostné brýle a sluchátka s potlačením hluku.

Přilby chrání jemnou lebku před padajícími úlomky a potenciálním kolapsem budovy. Mezi další pokrývky hlavy patří čepice, které udrží hlavu v teple. Život může člověku zachránit i reflexní vesta, nebo reflexní pracovní oděv, kterým můžete zvýšit vaši viditelnost v případě špatného počasí, nebo ve velkých prostorách. Na tvorbu pracovních oděvů se využívají speciální prodyšné látky zpomalující hoření nebo látky, které jsou pevné, ale neomezují vás v pohybu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *