Krby a vytápění

Teplo je důležité. Jak ale netopit pánu bohu do oken?

Okna izolujte

To nejjednodušší, co můžete pro udržení tepla ve svém domově udělat, je použití izolačních pásek na okna. Seženete je v každém obchodě pro kutily. Tyto pásky stačí na okna jen nalepit. Přes noc zatahujte rolety a závěsy, to vám také udrží teplo v pokoji déle.

Teplo je důležité. Jak ale netopit pánu bohu do oken?

Zavzdušněné radiátory? Odvzdušnit!

Před topnou sezónou, ale i během ní musíte kontrolovat stav radiátorů. Zda nerezaví, nekape z nich voda a zda nejsou zavzdušněné. Pokud ano, pravidelně z nich vzduch odpouštějte. Radiátory začnou lépe topit a vy ušetříte.

Radiátory nepřikrývejte

Před radiátory nestavte nábytek ani žádné velké předměty. Pokud chcete mít doma teplo, radiátory před sebou musí mít volný prostor. Zároveň je pravidelně čistěte, i obyčejný prach může jejich funkci snižovat.

Teplo je důležité. Jak ale netopit pánu bohu do oken?

Nepřetápějte

Lidé jsou pověstní pro to, že přetápí své byty a domy víc, než by opravdu potřebovali. Opravdu nepotřebujete v pokoji 25°C na to, abyste se cítili dobře. Víte, že i snížení o jeden stupeň vám nějaké to procento za vytápění ušetří? V obýváku bychom měli mát 20 až 21°C, v ložnici 16 až 18°C.

Topení nevypínejte

Hodně lidí před svým odchodem z domu vypíná topení úplně. To je ale chyba. Ve své snaze ušetřit si přivodíte zbytečné náklady navíc. Při nečinnosti topení se byt rychle ochladí a na jeho opětovné vyhřátí bude třeba více energie, než kdyby topení jelo na nejnižší stupeň.

Vlhkost vzduchu a větrání

Hodnota vlhkosti vzduchu v pokoji by měla být okolo padesáti procent. To, jakou vlhkost vzduchu doma máme, ovlivňuje to, jak se v ní cítíme. Co se týče větrání, měli bychom v zimě větrat rychle a důkladně.

Teplo je důležité. Jak ale netopit pánu bohu do oken?

Zdroj: unsplash.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *