Krby a vytápění

Topení zemním plynem: Kolik stojí teplo domova?

Srovnáním cen plynu a odchodem k levnějšímu dodavateli můžete výrazně ušetřit

I zákazníci, kteří topí zemním plynem, chtějí svému dodavateli platit co možná nejméně. Proto byste měli pravidelně provádět srovnání cen plynu různých dodavatelů. Obecně má zemní plyn stabilní cenu, která v průběhu minulých let dokonce klesla. Dodavatelé také stále přicházejí s novými nabídkami, zakládají se nové společnosti pro dodávky plynu, a tak je z čeho vybírat.

Výhody zemního plynu

  • Vytápění plynem je pohodlné, čisté a snadno se reguluje – na rozdíl od topení tuhými palivy.
  • Plyn je ekologičtější variantou topení – při vytápění uhlím nebo dřevem uniká do vzduchu více prachu a látek znečišťujících ovzduší.
  • Vytápění a ohřev vody kondenzačním plynovým kotlem je velmi efektivní a úsporné i pro domy s vyšší tepelnou ztrátou.
  • Moderní kotle fungují na automatický provoz, který můžete kontrolovat přes mobilní telefon.
  • Na plynu se také skvěle a rychle vaří.

Plynové spotřebiče však vyžadují plynovou přípojku, každoroční odbornou revizi a vhodně upravený komín, což může představovat vyšší investice.

Porovnání: Kolik stojí vytápění domu elektřinou, plynem a tuhými palivy?

Do nákladů za vytápění byste si kromě ceny samotného paliva měli započíst i počáteční investici do úprav a náklady na údržbu. Zároveň záleží také na poplatcích dodavatele, teplotě, na kterou vytápíte, a na spotřebě energie. Proto berte následující výpočet pouze orientačně.

TIP: Víte, že s každým stupněm v místnosti se zvyšuje spotřeba energie asi o 6 %? To může znamenat i 2 700 Kč ročně navíc. Netopte zbytečně moc, pro obývací místnosti stačí teplota 20 °C.

U 150 m2 rozlehlého rodinného domu s tepelnou ztrátou 7 kW vyjde ročně vytápění dřevem asi na 9 500 Kč, uhlím pak zhruba na 7 400 Kč, plynem cca na 11 300 Kč a elektřinou (přímotop) na více než 23 000 Kč. V potaz je však třeba vzít i roční náklady na údržbu, které jsou u elektrického vytápění nejnižší, u tuhých paliv a zemního plynu pak překračují 10 000 Kč. V konečném součtu vycházejí nejlevněji tuhá paliva (asi o 10 000 Kč ročně), jde však o nejméně ekologickou a zároveň nejvíce „nečistou“ variantu. Navíc si musíte započítat dny namáhavé práce a věnovaný čas.  Náklady na vytápění pomocí plynového kondenzačního kotle jsou v tomto příkladu srovnatelné s částkou, která padne za topení elektřinou, v případě nízkých cen dodavatele, vyšších tepelných ztrát domu a za použití moderních účinných technologií však může být jednoznačně nejvýhodnější variantou.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *