Tipy a rady

Využití octa v domácnosti – Rady a tipy

Vyčistí odpad a odstraní zápach z odtoku

Pokud se z odtoku umyvadla, dřezu, vany či sprchy line nepříjemný zápach, nasypte do něj půl šálku jedlé sody a zalijte ho šálkem octa. Až přestane pěnit, propláchněte odpad horkou vodou a za pár minut i studenou.

Zbaví vás mastnoty

Ocet odstraní mastnotu na sporáku, pracovní desce kuchyňské linky, obkladech okolo něj nebo na spodní straně digestoře. Je vhodný na čištění trouby i mikrovlnky. Vyčistíte je pomocí hadříku či houbičky namočené v octu.

Odstraní etikety i tapety

Stopy po etiketách a cenovkách lze odstranit pomocí octa na hadříku. Stejným postupem se zbavíte starých dálničních známek a nálepek na skle auta. Pokud se chcete rychle zbavit starých tapet, postříkejte je octem a snadno je sundáte.

Zbaví vás vodního kamene z baterií i obkladů v koupelně

Pomocí octa se zbavíte nevzhledných stop po vodním kameni na keramických obkladech v koupelně, vyleštíte chromované armatury i vodovodní baterie.

Odstraní plíseň

Pomocí octa se v koupelně zbavíte i plísní, která se často drží po obvodu kolem vany či sprchového koutu nebo na okrajích koupelnového závěsu.

Na čištění pračky i jako prevence vodního kamene

Do pračky ke každé dávce praní přidejte do zásobníku na prací prostředek i 2 lžíce octa. Zabrání usazování vodního kamene, vydezinfikuje a lépe vypere prádlo a jeho pach na prádle neucítíte. Ocet je také vhodný způsob jak vyčistit pračku.

Pro snadné mytí a lesk oken

Čisticí účinky octa využijte i při mytí oken a leštění zrcadel. Stačí přidat pár lžic do vody s jarem a vaše okna budou mít oslnivý lesk. Nebudete je muset ani moc leštit.

Na mytí podlahy

Díky dezinfekčním účinkům se ocet hodí i jako přídavek do vody s přípravkem na mytí podlahy v kuchyni, na toaletě, koupelně, chodbě i v dětském pokoji.

Na mravence i octomilky

Nastříkejte na cestičky mravenců neředěný ocet a zbavíte se jich. Octomilky zase nalákáte na misku s octem. Ocet je prostě skvělý pomocník v domácnosti.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *