Bazény, sauny, vířivky

Jak upravovat vodu v bazénu

Voda v bazénu může být průzračně čistá

Máte bazén napuštěný už několikátý rok po sobě, ale voda vám časem vždy zezelená? Říkáte si, kde děláte chybu? Co zanedbáváte? Péče o vodu v bazénu nemusí být vůbec složitá. Stačí, když budete udržovat správné pH vody, pravidelně ji desinfikovat, přidávat vločkovač a pořídíte funkční filtraci. Právě filtrace má velký vliv na to, jak bude voda ve vašem bazénu vypadat. Nemluvě o bazénové chemii, která udělá také mnoho. Možná ji nemáte příliš v oblibě, ale nemusíte mít strach. Když ji budete dávkovat ve správném množství, nestane se, že by byla voda cítit tolik jako ta na veřejných koupalištích, kde se člověk ze strachu o své oči raději nepotápí.

Bazén vypusťte a vyčistěte

Chcete, aby byla voda ve vašem bazénu dokonale čistá? Pokud ano, bylo by ideální bazén jednou ročně vypustit (nebo vypustit alespoň dvě třetiny vody, a bazén mechanicky vyčistit s pomocí čisticích přípravků určených pro čištění bazénů. Nikdy nepoužívejte přípravky na úklid domácnosti. Tyto přípravky se mohou zanést do bazénu a vodu následně zakalit. Stěny bazénu je třeba zbavit všech usazenin a nečistot, které by mohly v budoucnu vodu znečistit. V této špíně se totiž velmi rády usazují řasy i bakterie. Po vyčištění bazénu můžeme bazén v klidu napustit čistou vodou. V případě, kdy bazén nevypustíte úplně, lze nečistoty z vody vytáhnout s pomocí bazénového vysavače, čištění provádíme přípravky, které jsou šetrné.

Jak upravovat vodu v bazénu

Upravte pH hodnoty ve vodě

Po napuštění bazénu vodou přichází na starost péče o správné pH vody. Ideální hodnota pH v bazénu by se měla pohybovat v rozmezí 6,6 až 7,4. Hodnoty lze snadno měřit pomocí testerů. Podle hodnot, které vám vyjdou, se hodnota upravuje přípravky pH plus nebo pH minus. Hodnoty se snažte kontrolovat alespoň jednou za týden, ideálně dvakrát. Dalším sledovaným údajem by měla být hladina alkality (uhličitanová rovnováha). V případě vyrovnané alkality se vyrovnává pH snáze. Co se týče tvrdosti vody, neměla by být vyšší než 18°N. Tvrdost vody lze upravovat přípravky k tomu určenými. V příliš tvrdé vodě by se mohly některé chemické přípravky hůře rozpouštět.

Na místě je i desinfekce a vysrážení zbylých nečistot

Voda, která má správné hodnoty pH, by měla být i desinfikována. Desinfekce probíhá buď jednorázově, nebo průběžně. Jednorázová desinfekce se dělá s pomocí tzv. chlor šoku, kdy v bazénu dojde k náhlému nárůstu obsahu chloru ve vodě – ideální po bouřce či napuštění bazénu. Průběžná desinfekce probíhá s pomocí chlorových tablet nebo granulátu. Chlor by vás měl zbavit nežádoucích řas. Jejich přítomnost poznáte tak, že budou stěny bazénu mazlavé.

Po desinfekci vody přichází na řadu vyčištění bazénu od zbylých nečistot. A to za pomoci vločkování. Do bazénu nalijeme vločkovač a necháme jej, aby zapůsobil. Ten na sebe naváže všechny zbylé nečistoty, které následně vytáhne filtrace. Díky vločkovači se zbavíte všech nečistot, které se vysráží, přičemž docílíte průzračně čisté vody.

A jako poslední – neměli bychom zapomínat na to, aby po napuštění čisté vody, úpravě pH, desinfekci a vločkování, filtrace fungovala alespoň 24 hodin nepřetržitě. Ideální filtrace je písková.

Zdroj: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *