Bazény, sauny, vířivky

Péče o bazén během koupací sezóny

V první řadě záleží na kvalitní filtraci a důkladném vysátí nečistot ze dna a ze stěn bazénu. Zapomínat nesmíte ani na chemickou údržbu, kterou je třeba provádět během celé sezóny. Jinak byste mohli mít místo čisté vody v bazénu zelený močál.

Vodu je nutné pravidelně ošetřovat pomocí tzv. bazénové chemie. Značkové přípravky jsou hygienicky a zdravotně testované a jsou tedy nejen účinné, ale i absolutně neškodné. Vyhýbejte se raději neznámým a neověřeným výrobkům, které se objevují v některých obchodech a nikdy nevěřte „zaručeným“, po domácku vyrobeným produktům, které mohou způsobit kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní problémy trvalejšího charakteru.

Čím bazén správně a bezpečně ošetřovat?

– jednou do týdne měřte hodnoty pH pomocí kapkového testeru (správná hodnota je 7,2 pH)

– odchylky upravujte pomocí přípravků, které už v názvu obsahují označení „pH plus“ nebo „pH minus“

– jako pravidelná péče o bazénovou vodu slouží chlórové tablety, které se postupně rozpouštějí – obsah chlóru ve vodě by měl být 0,3 – 1mg/l

-pravidelně do vody přidávejte šokový přípravek Šokchlór, který zničí zárodky rostlinných i živočišných bakterií

– vodu je potřeba několikrát denně filtrovat

Co když je voda kalná?

S tímto problémem se setkáváme po zimě i v průběhu léta. Účinkovat může rozjasňující přípravek. Také můžete filtrovat dokud není voda opět jasná.

Co když vám voda zezelenala?

Stává se to, když se zanedbává pravidelná a preventivní péče. Vhodnou pomocí je šokové chlorování v kombinaci s přípravkem proti řasám. Pokud je však voda příliš zelená, použijte tzv. flokulant – přípravek, který vysráží řasy a nečistoty z nich spadnou na dno bazénu. Ty poté odstraníte ze dna vysavačem.

Co když už žádná chemie nepomáhá?

Chemické přípravky mohou selhat hlavně u bazénů s nekvalitní filtrací. V takovém případě nezbývá než vodu vypustit, bazén vyčistit a znova napustit. A to je problematické především u bazénů s fólií místo keramického obkladu. Tlak vody totiž pomáhá držet fólii napnutou a mohlo by dojít k jejímu odchlípnutí nebo dokonce k mechanickému porušení.

Kuchyňská sůl dokáže nahradit chemii

Nápomocná je i obyčejná kuchyňská sůl (NaCl). Stačí bazén pořádně osolit. Jednoduchý přístroj na elektrolýzu soli dokáže úplně nahradit chlór. Zbavíte se tak i nepříjemného chlórového zápachu, ochráníte oči a sliznice před podrážděním a alergickými reakcemi. Kromě toho má taková voda antiseptické účinky.

Střecha chrání

Důležité je i zastřešení bazénu. V době, kdy je v provozu, je třeba chránit vodní plochu proti nečistotám ve vzduchu a okolí. Kombinace letní a zimní plachty v jednom dokáže nejen udržet teplo, ale zároveň brání rozmnožování řas. Cenově náročnější je automatická lamelová roleta. Jediné otočení klíčem, které roletu rozvine přes hladinu, může zabránit znečištění a znehodnocení bazénu.

Zdroj a foto: Desjoyaux

Přečtěte si další zajímavé články na téma bazény, sauny, výřivky

Prohlédněte si související katalogy

Prohlédněte si fotografie zachycující bazény, sauny, výřivky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *