Bazény, sauny, vířivky

Připravte se na bazénovou sezónu

Tento systém nepotřebuje žádnou stavební připravenost (základovou desku apod.). Celá konstrukce je samonosná, umožňuje bazén umístit do svahu nebo na písek či jíl. Systém je časově méně náročný a klade menší nároky na technickou odbornost stavitele.
Používá se pro rodinné i veřejné bazény – venkovní i vnitřní. Oproti plastovým nebo laminátovým vanám není problém s instalací ani při omezeném přístupu k místu stavby. Celá konstrukce projde pohodleně běžnými dveřmi.

Velmi důležitý je výběr kvalitní filtrace. Na trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod. Mezi lidmi však stále přetrvává mýtus, že čím více je v bazénu filtračních otvrorů, tím je zabezpečená větší cirkulace vody. Ale právě rozvody uvnitř a kolem bazénu jsou nejčastější příčinou poruch a vyžadují častou údržbu. Z tohoto hlediska se jako ideální jeví použití bezpotrubní filtrační jednotky, která může být ukryta například v mobilních přístupových schůdkách. Filtrační jednotka je vždy vybavena světlem a může ji doplňovat protiproud, výřivka a různé formy ohřevu.

Každý bazén potřebuje alespoň základní doplňky. Letní plachtu, aby jste vodu uchránili před nečistotami. Silnější neprůsvitnou zimní plachtu, která zabrání rozmnožení řas a na jaře výrazně ulehčí uvedení bazénu do provozu. Pokud si chcete plavání užívat nezávisle na počasí, měli byste uvažovat i o investici do zastřešení s UV ochranou. V kombinaci s ohřevem vody vám dokáže koupání prodloužit až o dva měsíce.

Super nízké zastřešení s výškou jen 0,5 až 1 metr patří k nejnižším bezkolejnicovým typům zastřešení. Ochrání bazén s maximální diskrétností, přičemž výhody zastřešení jsou zachované. Zaoblená hliníková konstrukce v kombinaci s průhledným plexisklem a izolačním polykarbonátem působí křehce a přirozeně splyne s každým druhem architektury a krajiny. Při pěkném počasí se bezkolejnicové zastřešení složí na konec bazénu a umožní tak využití celého odkrytého bazénu bez toho, aby vám překážely nepěkné kolejnice, které jsou nebezčím pro bosé nohy.

Velké podchodové zastřešení pro rodinné bazény s minimální výškou 180 cm může sloužit i jako zimní zahrada.

Dalším doplňkem bazénu může být blower nebo protiproud, což může sloužit jako rehabilitace nebo jako doplněk při tréninku.

V době, kdy není bazén v provozu, je důležité chránit vodní plochu proti nečistotám ze vzduchu a okolí. Kombinace letní a zimní plachty v jednom dokáže nejen udržet teplo, ale zároveň zabránit rozmnožování řas. Cenově náročnější je automatická lamelová roleta. Jediné otočení klíčem, které roletu rozvine přes hladinu, může zabránit znečištění a znehodnocení bazénu.

Při zařizování bazénu je třeba dbát i na bezpečnost a vybavit všechny nekryté bazény prvky proti utopení, například bezpečnostním zábradlím.

Duležitá je i pravidelná kontrola pH vody (optimální hodnota je 7,2 – 7,6) a čistoty vody. Ta záleží nejen na mechanické a chemické ochraně, ale i na výběru kvalitní filtrace. V sezóně je nutné vodu přefiltrovat denně ráno i večer.

Jak správně ošetřit bazén po zimě?

Po odkrytí bazénu odstraňte nečistoty z bezprostředního okolí bazénu. Pomocí mechanického vysavače vyčistěte stěny a dno bazénu a následně ho naplňte vodou do výšky přibližně 10 cm pod okraj. Zapojte filtrační jednotku, přičemž nejlepší je tuto část svěřit do rukou odbornému servisu. Pokud se však rozhodnete konat na vlastní pěst, dávejte si pozor na uzemnění a nezapomeňte vyzkoušet funkci proudového chrániče. Filtrační jednotku vyzkoušejte až po zavedení čerpadla. Důležité je mechanické vysátí usazenin ze dna bazénu. Pokud máte bezpotrubní filtraci, doporučuje se prát filtrační vložky raději několikrát za sebou. Bezprostředně po naplnění bazénu vodou vykonejte první ošetření vody. Upravte pH na ideální hodnotu 7,2 – 7,6. Nárazově dezinfikujte vodu (na 50 m3 vody cca 25 malých šokových tablet anebo 300 g granulátu) a přidejte regenerační dávku pro odstranění řas. Tím zbavíte vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlórové terapii je potřebné přibližně na dva dny spustit filtraci na trvalý chod. Nikdy neurychlujte filtraci spuštěním protiproudu, zvyšuje se tím filtrační rychlost a klesá účinnost filtrace.

Zdroj a foto: Desjoyaux

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *