Bazény, sauny, vířivky

Vnitřní bazén… Jak na to?

Když se rozhodnete, že svůj sen zrealizujete, vašim prvním krokem by měl být výběr správné společnosti, které svěříte do rukou váš „vodní“ projekt. Při výběru dbejte na kvalitu technologií, služeb i na dlouholeté zkušenosti.

Správný bazén na správném místě

Pro umístění vnitřního bazénu je v rodinném domě vhodný např. suterén. Při dobré tepelné izolaci se tu totiž eliminují tepelné ztráty bazénové haly. Neobávejte se přitom obrovských staveních úprav – vnitřní bazén je možné bez problémů instalovat do už postaveného domu. Váš vysněný bazén může mít přitom různé tvary, fantazii se meze téměř nekladou. Nemusíte se spokojit jen s obdélníkovým nebo oválným bazénem. Například firma Desjoyaux využívá patent samostatné konstrukce z tzv. ztraceného bednění, který umožňuje postavit železobetonový bazén jakéhokoliv tvaru a téměř kdekoliv – v minimálních prostorách nebo v poschodí. Rozhodnutí je jen na vás.

Díky bezpotrubní filtraci si nemusíte lámat hlavu s kopáním a instalací potrubních rozvodů.

Ohřev vody

Ohřev vody je možné zajistit čtyřmi způsoby. Prostřednictvím elektroohřevu, přes výměník (plyn) nebo pomocí tepelného čerpadla. Existuje i tzv. solární ohřev, který se však v našich klimatických podmínkách dá používat většinou jen jako doplňující. Ideální vlhkost v prostoru okolo bazénu je 60 až 70% (tzv. relativní vlhkost).

Zakrytí bazénu

Problematika zakrývání se netýká jen venkovních bazénů. Zakrytím vnitřeního bazénu můžete ušetřit 30 až 40% spotřeby energií. Když bazén zakryjete, voda se z něj bude méně odpařovat. Nebudete ji muset tak často dopouštět a doplňovat drahé chemikálie. Ušetříte také energii na odvhčení – odvlhčovač bude v provozu mnohem méně, a tedy i déle vydrží. Kromě zakrytí je potřebné ohlídat i správný poměr teploty vody a vzduchu. Teplota vzduchu by měla být o 1až 2 stupně Celsia vyšší.

Zásady hygieny

Vnitřní bazén si vyžaduje i určité hygienické zázemí – minimálně koupelnu se sprchou a wc. Ideální je i šatna, přičemž tuto úlohy splní i malá průchozí místnost pro odložení oblečení. Důležitá je také údržba. Možností jsou chemické přípravky, mořská sůl a různé další alternativy. Praxe vás přesvědčí, že nejlepší je klasika. A to například chlorový puk na dva týdny.

Zdroj a foto: Desjoyaux

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *