Bazény, sauny, vířivky

Vybíráme bazén – tipy a rady

Bazén by měl být hluboký minimálně jeden metr. Chcete-li si zlepšit kondici plaváním, stačí vám rozměr 2,5 x 4,5 m s protiproudem. Pro plavání dospělých je ideální hloubka 1,2 m. Pokud si hodláte bazén užívat s celou rodinou pohromadě, měl by mít minimálně 6 x 3 m.

Pro plavce se hodí obdélníkové bazény s rohovým umístěním (to snižuje finanční náročnost jejich případného zakrytí). Oblíbeným rodinným bazénem je tzv. ledvinkový typ. Tvar se však dá řešit i podle vašich individuálních přání, ať už toužíte po originalitě, nebo potřebujete vyřešit nedostatek prostoru.

Proti nečistotám chrání a zároveň teplo nastřádané přes noc udržuje letní plachta. Zimní neprůhledná plachta brání rozmnožení řas. Na jaře vám pak značně usnadní opětovné uvedení bazénu do provozu. Pokud pro bazén zvolíte zastřešení s UV ochranou a tónováním, můžete se koupat nezávisle na počasí a beze strachu, před zvědavými pohledy z ulice.
I v případě, že si pořídíte menší bazén, můžete využít tzv. bloweru nebo protiproudu. Poslouží jako účinné pomůcky jak v rehabilitaci, tak při tréninku.

Když bazén nepoužíváte, vodní plochu zakryjte. To ochrání vodu před prochladnutím a nečistotami ze vzduchu a okolí. Neprůhledná letní a zimní plachta v jednom umí udržet teplo a zároveň zabrání rozmnožování řas. Více komfortu nabízí automatická lamelová roleta, která je však trochu dražší. Zato vám však k jejímu rozvinutí přes hladinu bude stačit otočení klíče.
Pravidelně kontrolujte pH vody (optimálně by se mělo pohybovat v rozmezí 7,2 – 7,6).
Nezapomeňte na kvalitní filtraci. V sezóně vodu filtrujte denně, ráno i večer.

Zdroj fotografií: DESJOYAUX

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *