Bílé zboží

Jak pečovat o pračku, aby nám co nejdéle vydržela

První rada: Zničte bakterie a nepříjemný zápach

Minimálně jednou za čtvrt roku spusťte u pračky cyklus na 90 °C. Klidně i naprázdno, případně můžete do bubnu vložit špinavé hřebeny v pevném obalu, který se prodává na praní bot. Horká voda krásně hřebeny vyčistí a zároveň zabije všechny bakterie, odstraní veškeré nečistoty a tím zničí nepříjemný odér.

Různé zbytky a špína se v pračce usazují průběžně a vysoká teplota si s nimi dokáže velmi dobře poradit. Je však třeba pamatovat na to, že ve chvíli, kdy zapínáte pračku bez prádla, je třeba vypnout fázi ždímání. Zároveň je důležité nechávat po praní dvířka pračky otevřená, dokud dostatečně nevyschne.

 

Druhá rada: Pravidelně čistěte filtr, aby se neucpal

Při péči o pračku je nutné myslet také na pravidelné čištění filtrů, které brání průniku nečistot a cizího materiálu do vody v pračce nebo do čerpadla. To, jak často filtr čistit, závisí na intenzitě praní. Zanesení filtru přívodu vody zjistíte ve chvíli, kdy pračka přestane napouštět dostatečné množství vody, i když je vodovodní kohout otevřený.  Je nutný filtr vyjmout a důkladně pročistit. 

 

Třetí rada: Pozor na kovové předměty v pračce, mohou způsobit problémy

Pračky se také často poškodí kvůli předmětům, které zůstaly v kapsách oblečení. Během praní vypadnou do bubnu a způsobí jeho odření. Kovové předměty, jako například mince, se dokáží dostat také mimo buben do útrob pračky a mohou způsobit i prodření plastové nádrže, o kterou se předmět rotací bubnu tře. Před praním je vhodné zapnout veškeré knoflíky, zipy a především důkladně zkontrolovat kapsy.

 

Čtvrtá rada: Vkládejte do bubnu správné množství prádla, lépe se vypere

Problémem je také přeplňování pračky.  Vždy je dobré se řídit doporučenou kapacitou. Přetěžování má špatný vliv nejen na životnost pračky, kdy dochází především k nenávratnému poškození tlumičů, ale také na výsledek praní. Myslete i na skutečnost, že některé materiály, především vlna, mají velkou násakavost a praním se několikanásobně zvyšuje jejich hmotnost. V těchto případech je třeba předem počítat s menším plněním pračky než například u bavlny.

Autor: aka

Zdroj foto: Gorenje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *