Bílé zboží

Nová řešení domácích spotřebičů a pomocníků

Vítězem soutěže se stal Levente Szabó z Moholy-Nagy University of Art & Design v Maďarsku se svou pračkou e-wash. V čem spočívá jedinečnost tohoto výrobku? Snaží se zmírnit znečišťující účinek procesu praní na životní prostředí. K praní používá rostlinu, kterou lidé v Indii a Nepálu znají celá staletí – mýdlový ořech. Ten je prospěšný pro lidi trpící alergií a zároveň šetrný k prádlu. Podle Szabóa vydrží kilogram ořechů průměrné osobě na praní na celý rok. A popisuje i další výhody spotřebiče: „Dalším problémem byla podoba konvenční pračky. Redukoval jsem velikost a udělal ji plochou tak, aby se vešla do malého bytu, ale také aby uměla vyprat hodně prádla najednou.“

Druhé místo obsadila Laura Pandelle z École Boulle ve Francii se svým výrobkem Pebble. Jedná se o přenosný solární vařič, který využívá nástřiku solárních buněk a indukčního ohřevu pro přesné a energeticky účinné vaření.

Výrobek Go Fresh, se kterým se jako třetí umístil He Cheng Feiovi z Jiangnan University v Číně, by jistě potěšil nejednu hospodyňku. Go Fresh je chladnička spořící energii. Její jednotlivá oddělení mají tvar včelích pláství a dokáží uchovat každý typ potravin při správné teplotě. Lze je dokonce vyjmout a použít samostatně, třeba na piknik. „V podstatě se pokusil znovu navrhnout jízdní kolo,“ říká Jason Bradbury, člen poroty. „Chladnička se od padesátých let příliš nezměnila. Vytvořil z ní trojrozměrný současný předmět, který je i přenosný.”

A jaké další vychytávky se probojovaly do finále? Například kompostér a nádoba na odpadky, rozkládající organický odpad pomocí mikroorganismů, nebo mlhová sprcha, jež využívá mlhy tvořené mikroskopickými kapičkami vody a vystačí si pouze se dvěma litry na pětiminutovou sprchu. Pro srovnání, dnešní nejúspornější sprchové hlavice spotřebují 26 litrů. Další finalistka představila otáčivý dřez a kompaktní myčku na nádobí, která nepoužívá žádné mycí prostředky, snižuje spotřebu vody a pro odstranění mastnoty z nádobí užívá odplyněnou vodu. Objevila se zde také solární čistička vzduchu montovaná na okno a plastový recyklátor, jenž přeměňuje plastové tašky vyrobené z pryskyřice na bázi polymléčné kyseliny na kompost pro pěstování rostlin.

Soutěž se konala v Budapešti, New Yorku, Stockholmu a Barceloně a zúčastnily se jí tisíce studentů. Nezbývá nám než doufat, že nejlepší z nápadů brzy někdo zrealizuje.
DOmácí spotřebiče nakoupíte v prodejnách Elektroworld, Datart, Proton, Euronics, Okay

Foto: Electrolux

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *