affiliate-modra-nejlevnejsi-1000x200-1553770942.jpg

Zdravé dobroty z páry

15.04.2011 | Redakce | Rubrika - Bílé zboží

Vaření v páře je nejen moderní, ale také mnohem rychlejší a zdravější, než klasická příprava pokrmů na pánvi či v troubě. Bezesporu největší výhodou je fakt, že není potřeba přidávat k potravinám další tuk a jídlo zůstává šťavnaté, neztrácí barvu a hlavně si zachová i více vitamínů. Navíc dnes trh nabízí již velké množství spotřebičů, které s párou jednoduše pracují a cenově jsou srovnatelné s klasickými spotřebiči.

Zdravé dobroty z páry
Reklama

Vaření v páře si nejdříve oblíbili zastánci zdravého životního stylu, kteří oceňují především jeho šetrnost k potravinám. Velkým pomocníkem je i pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů musí dodržovat netučnou dietu. Poslední dobou si však pára našla své místo i v běžných domácnostech, protože je vaření skutečně jednoduché a časově nenáročné. Lze jím připravit v podstatě celé menu najednou, tedy maso, brambory, zeleninu a dokonce i dezert. U kvalitních spotřebičů se vůně ani chutě nesmísí a celý oběd je ve srovnání s klasickým vařením hotový za podstatně kratší dobu. Toho rády využívají také mnohé restaurace. Navštivte některé z nich a uplatněte slevy na jídlo a pití, kterými se tyto restaurace snaží oslovit novou klientelu.

Způsob, jakým lze pokrm v páře připravit, je v podstatě dvojí. První variantou je vaření v tzv. parním hrnci. Během vaření působí na jídlo v několika vrstvách pára o 100 °C, dokud neuplyne nastavená doba vaření. Tyto parní hrnce jsou speciálně uzpůsobeny pouze na přípravu jídla v páře a jejich cena zřídka překročí 5000 Kč. Mezi oblíbené výrobce patří například Tefal nebo Philips.

Některé lidi ale může představa dalšího poměrně objemného spotřebiče v kuchyni od vaření v páře odradit. Řešením může být druhý způsob vaření v páře, a to pomocí multifunkční mikrovlnné trouby.

Multifunkční mikrovlnné trouby kombinují výhody klasické trouby a mikrovlnky. Kromě pečení, vaření pomocí mikrovln nebo rozmrazování však kvalitnější z nich nabízí i funkce grilování nebo vaření v páře. Parní vaření v multifunkční mikrovlnné troubě funguje díky speciální plastové nádobě, do které se ve vrstvách umístí připravované potraviny. Výrobcem těchto trub s možností vaření v páře je společnost Whirlpool. Díky přirozenému výkonu páry je možné v troubách dobu přípravy jídla zkrátit až o 35 % (podle druhu pokrmu) a jídlo může být znovu ohříváno nebo udržováno teplé i několik hodin, aniž by se vysušilo či ztratilo cokoli ze své původní struktury a chuti čerstvě připraveného pokrmu.

Při srovnání s klasickými parními hrnci je cena multifunkčních mikrovlnných trub přibližně dvojnásobná. Tyto multifunkční trouby, které velikostí odpovídají přibližně klasickým mikrovlnným troubám, však oproti parnímu hrnci dokážou zastat práci minimálně dalších tří kuchyňských spotřebičů.

Foto: Whirlpool

Reklama
Reklama

Související články

Výhody a nevýhody kombinované sušičky a pračky

10.10.2018 | Bílé zboží

Většina hospodyněk by si přála mít domácí spotřebiče, které jim co nejvíce usnadní běžné, ale často unavující práce spojené s péči o rodinu. Mezi ně… Celý článek

Jak vybrat lednici? Zkuste postupovat podle těchto parametrů

31.08.2018 | Bílé zboží

Víte, bez kterého kuchyňského spotřebiče se v domácnosti nemáte šanci obejít? Ano, hádáte správně, bez lednice. Pokud máte doma starší model,… Celý článek

Znáte výhody kombinované pračky se sušičkou?

31.08.2018 | Bílé zboží

Když se mluví o výbavě bytu, rozhodně není řeč jenom o klasice v podobě nábytku. Řeč je také o spotřebičích. Ty patří jak do kuchyní, tak samozřejmě… Celý článek

Jak pečovat o pračku, aby nám co nejdéle vydržela

12.09.2013 | Bílé zboží

Každý chce spotřebiče, které mu budou dlouho a dobře sloužit. Proto jim musíme věnovat patřičnou péči. Přinášíme několik užitečných rad, jak se… Celý článek

Reklama
Reklama