Bydlení čtenářů

Ložnice jen na přespání

Ložnice by měla být v prvé řadě naším útočištěm, kam se uchýlíme ve chvíli, kdy je čas pro nerušený spánek. Co jiného dokáže člověku dodat sílu a energii pro následující den než kvalitní, alespoň sedmihodinový spánek… Když se na potřeby spánku podíváme poněkud zjednodušeně, potřebujeme vlastně jen kvalitní matraci a okno, kudy vejde do místnosti čerstvý vzduch. Tak proč budovat nadbytečně velké ložnice, když jsou „jen“ ke spánku? Nad touto otázkou jsme se zamysleli ve chvíli, kdy jsme procházeli domkem mladého páru s dvěma dětmi.

Nejen typové domy

„Jeden z hlavních důvodů, proč jsme chtěli vyměnit byt v paneláku za bydlení v rodinném domě bylo i hledání prostoru pro manželovu firmu.“ vzpomíná paní domu. „Ucelením“ a zakreslením představ byla pověřena mladá architektka, přítelkyně rodiny, která vytvořila architektonickou studii. Během tvorby studie se manželé obrátili na několik stavebních firem, které mohly splňovat požadavky na rychlost, kvalitu a finanční dostupnost stavby. Nejvíce je oslovila společnost Trend Haus, o které se zpočátku domnívali, že staví ze dřevěných sendvičů jen typové domy. Brzy se však manželé přesvědčili o opaku. Kromě vstřícného přístupu k individuálnímu projektu ze strany firmy zaujaly manžele také dobré izolační vlastnosti nabízeného dřevěného sendviče. Stavebníci se na vlastní žádost postarali o základovou desku, samotnou stavbu obstarala firma během tří měsíců.

Rodina prožila v domě již dvě zimy a nemůže si jeho kvality vynachválit. „Dřevo dělá hodně, ani jednou nám děti ještě nezastonaly“, klepe na dřevěný jídelní stůl majitelka. Čím jiným by také v první řadě argumentovala než zdravotním stavem – svou profesí je totiž lékařka.

Sauna také pro návštěvy

V domě asi nejvíce zaujme vyváženost prostor pro relaxaci, práci i komunikaci. Přízemí patří hlavně otevřenému prostoru, který je opticky rozdělen jen dřevěnými schůdky. Pod nimi se nachází pro někoho možná malý, ale pro tuto rodinu dostatečně velký a útulný obývací kout, v němž dominuje kachlový krb. Díky „oknu z pracovny“ má majitelka přehled o tom, co se děje v hlavní části přízemí a dobrý výhled i na televizi ve chvíli, kdy například žehlí či vykonává jiné domácí práce. V obývacím pokoji bychom se neměli zapomenout zmínit o přímém vstupu na dřevěnou terasu, který zajišťuje spolu s mnoha okny přísun dostatečného množství přirozeného světla.

Dřevěný nábytek v kuchyni a jídelně vyrobený z bukového dřeva dobře ladí s obývací stěnou a to jen díky šikovným rukám moravského truhláře. Obývací pokoj tak spolu s kuchyní a jídelním koutem tvoří velký otevřený prostor s přímým vstupem na terasu a do zahrady.
Nejoblíbenějším prostorem, tak jak to většinou v rodinném domě bývá, však obývací pokoj není. Jeho roli totiž často přejímá sauna, kde se prý majitelé setkávají se svými dobrými přáteli nejčastěji.

Prostor pro zábavu, práci i spánek

V podkroví přístupném po bukovém schodišti se nacházejí prostory pro práci, relaxaci i spánek. Nad garáží jsou podkrovní prostory vyhrazené firmě majitele domu, do kterých je možné vstoupit i po odděleném schodišti mimo obytnou část domu. Z chodby v podkroví se vstupuje do menších ložnic dětí i rodičů a do koupelny, která je přímo propojena s ložnicí rodičů. Dětské pokoje jsou vybaveny jen tím nejnutnějším – postelemi, skříněmi, poličkami a stolkem pro psaní úkolů a jsou až nezvykle malé. K dětskému hraní je však určena velká místnost navazující na oba dětské pokoje. Zde se nachází úplný dětský ráj – žínky, houpací síť, balóny, kruhy, provazy ke šplhání, žebříky, zkrátka vše. Po žebřině je navíc možné vystoupat do půdních, střešními okny prosvětlených prostor, které slouží dětem nejen jako výborná skrýš, ale také početným návštěvám jako „noclehárna“.

Stejně prostě je zařízena také ložnice rodičů, o které jsme se již zmínili. Pro klidný odpočinek je v ní vše, postel, dokonce tři okna a skříň – toť vše. Je třeba přát si něco víc?

Hedvika Švejdová

Rekonstruovali jste? Máte vkusně zařízený byt? Napište nám, my vše zveřejníme a vy dostanete odměnu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *