Bydlení čtenářů

Akcent pro zahradu

To byl i případ majitelů rodinného domu, který jsme navštívili nedaleko Prahy spolu se zahradní architektkou Hanou Říhovou. Majitelům učarovala především krásná příroda v okolí domu a dostupnost hlavního města, kde pracují. O domě, ačkoli byl dokončen před několika málo lety, měli svou představu a chystali se na jeho radikální rekonstrukci, přesto však nakonec ze zamýšlených úprav realizovali jen část.

Mezi magnóliemi

Hned za vstupní brankou nás vítá příjemná a pohostinná paní domácí v patách s dvěma hlídači a domácími mazlíčky – bílými teriéry. Spořádaně se pohybují jen po kamenitých pěšinkách či po trávníku, jako kdyby věděli, že vstoupit do krásně upravených záhonů by byla náramná škoda. Je slunný den, zahrada je plná květů a motýlů, proto není divu, že naše návštěva začíná procházkou po zahradě. Teprve poté se usazujeme v atriu u hospodářské části stavby a společně s architektkou pozorujeme zahradu. „Před pár lety tu byl jen trávník a sem tam nějaký ten keřík. Je tu velmi jílovitá půda, bylo třeba sem navézt spoustu kvalitnější půdy a vytvořit několik drenážních jímek, jinak by se tu rostlinám moc nedařilo,“ ochotně vypráví paní domácí. Ačkoli velká část péče o zahradu leží na bedrech jejích majitelů, alespoň část práce jim ušetří závlahový systém. „Pečlivá péče majitelů je na zahradě vždycky vidět. Záhonů je tu na přání paní domu opravdu požehnaně, ale abychom jí péči aspoň v něčem usnadnili, podložili jsme půdu v záhonech geotextílií a zasypali ji kůrou, takže plevel by neměl tolik bujet,“ vysvětluje Hana Říhová.
Na rozvržení zahrady je jednoznačně vidět, které květiny má majitelka velmi ráda. „Přiznám se, že mě okouzlily zejména magnólie, kosatce, ale i barvínek či některé druhy travin,“ vypráví. Ani za užitkovou zahradu za domem se majitelé nemusí stydět. Největší chloubou je však jezírko plné rostlin v těsné blízkosti kamenné terasy domu. Příjemně osvěžuje vzduch a pohled na něj z obytné části domu je velmi působivý.

Se čtyřmi koupelnami

Po zakoupení domu se majitelé obrátili na zkušené architekty a vyložili jim své požadavky na bydlení. Podle nich byl navržen projekt, se kterým majitelé téměř bez připomínek souhlasili. „Dispozičně jsme dům příliš neměnili, zachovali jsme i původní střešní krytinu, ale naším snem je břidlice. Možná někdy výhledově, i tak byla rekonstrukce finančně velmi náročná,“ dodává majitelka. Kompletně byly zrenovovány podlahy, rozvody plynu i elektřiny, hlavní obytnou místnost v přízemí a galerii v podkroví prosvětlila střešní okna. Důležitá byla i přestavba výminku, který je součástí garážové části a který dnes slouží hlavně pro ubytování návštěv, a přístavba vnitřního bazénu. Dům je velmi prostorný, ale útulný a čtyřčlenné rodině se v něm žije spokojeně. „Nikdo nikomu nepřekáží, každý má svůj kout a pokud se celá rodina chce sejít, má k tomu ideální příležitost během večeře v jídelně nebo u televize v obývacím pokoj,“ poodhaluje majitelka životní styl rodiny.

Dvě téměř dospělé děti mají pokoje v podkroví, každé má svoji koupelnu. Ložnice rodičů je v přízemí a také z ní je umožněn přístup do koupelny. Hlavní obytný prostor s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem opticky spojují se zahradou francouzské dveře. „Dům nám dispozičně velmi vyhovuje. Nejvíce si však užíváme zahrady a v zimě bazénu. Přímo z něj je totiž nejkrásnější pohled na zasněženou zahradu,“ směje se majitelka.

Hedvika Švejdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *