Bydlení čtenářů

Barevné trendy pro příští rok budou ve znamení změny a nového začátku

Ústředním motivem pro rok 2010 bude změna. Po období nejistoty přichází období návratu k trvalým, skutečným a nadčasovým hodnotám. Nálada ve společnosti bude směřovat k individualitě – bereme na sebe odpovědnost za naše osudy; staráme se o svět tak, abychom jej mohli předat dalším generacím v solidním stavu; chceme být více proaktivní ve smyslu přispívání do naší společnosti.

Barva roku 2010

Tým odborníků také každoročně vyhlašuje barvu nadcházejícího roku. Pro rok 2010 se jí stane vzdušná modř. Tato barva má symbolizovat optimismus, obnovenou energii, pozitivní dynamiku a nové začátky. Modrá je v psychologii barev spojována s pocity čistoty, dobra a naděje. Přináší asociaci vzduchu a moře. Bude symbolem oné základní myšlenky – změny, která má v příštím roce nastat.

Pro rok 2010 bylo definováno pět klíčových motivů v oblasti interiérového designu, z nichž každý představuje určitý životní postoj, náladu či trend.

Tichý vesmír – paleta temně šedých modří, tyrkysů a nerostných šedí. Tato barevná řada vytváří dojem rafinované elegance a neokázalého luxusu. Je ztělesněním ticha a meditativní relaxace.

Těkavá fantasie – paleta výrazných, svěžích odstínů, které cílí především na mladou generaci. Je totiž oslavou rebelie, syntetiky a vtipně pracuje s estetikou na pomezí kýče.

Návrat ke kořenům – naopak mírně konzervativní kombinací zemitých, pastelových tónů, které nezastírají svou inspiraci v přírodních materiálech, jako jsou dřevo, písek nebo kámen.

Sladké vzpomínky – vychází z čím dál populárnější retro-estetiky. Vyjadřuje melancholii a nostalgii po starých časech, činí tak ale s vtipem a postmoderní ironií.

Svobodný duch – je opět sadou světlejších a výraznějších barev. Tyto odstíny jsou inspirovány etno-folklorem, graffiti a alternativní kulturou ulice obecně.

Zdroj a foto: AkzoNobel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *