Bydlení čtenářů

Bydlení čtenářů: Nápaditě zařízený obývací pokoj

Po svatbě jsme s manželem dostali patro v rodinném domě jeho rodičů. S přestavbou jsme začali, když jsem byla ve čtvrtém měsíci těhotenství. I přesto jsem se do všeho zapojila. Práce trvaly skoro pět měsíců, ale když jsme dovezli synka z porodnice domů, bylo již hotovo. Vše jsme dělali svépomocí, žádnou firmu jsme si nezvali. Bylo potřeba udělat kompletní rekonstrukci rozvodu vody, topení, podlahy, měnili jsme okna, předělávali jsme kuchyň i koupelnu. Nic nezůstalo tak jak, bylo. Nejvíc se ale změnil asi obývák.

Obývací pokoj byl zařízen starým nábytkem, který si vzala tchýně. Na zemi byly jespilky (něco jako parkety), na stropě cosi jako palubky. Zdi byly bílé, nikde žádná květina.

Na jespilky (které byly vybroušené) jsme položili PVC, všechny zdi jsme seškrábali, natáhli nový stop. Vyměnili jsme okna – ta jsme o 30 cm vyvýšili a o půl metru zkrátili – a také topení.

Obývací pokoj měří 5×8 metrů, a tak ho máme společně s jídelnou. Opticky jsme jej rozdělili dvěma barvami na stěně. Pro obývák jsme zvolili tmavší oranžovou, jídelní kout je v oranžové o dva odstíny světlejší. Pro rozdělení jsme použili pásku. Tu jsme nalepili na stěnu, pak jednoduše strhli a bílá barva pod tím nám odděluje obývák od jídelny.

Nábytek jsme volili ve světlých barvách (buk). Nechali jsme si jej udělat od švagra podle předlohy z časopisu. Doplnili jsme ho mléčným sklem, které máme ve všech dveřích i v kuchyni. Nábytek je jednoduchý, není ho moc a proto obývák vypadá vzdušně.

Jelikož máme sedačku (kterou však hodláme vyměnit) ve vínově červené barvě, zvolila jsem i červené květináče, aby to trochu ladilo. Protože máme malého syna, máme momentálně na sedačce plédy, které jsou oranžovo-krémové. Pod jídelním a obývákovým stolem máme kusové koberce, které jsme také sladili do oranžovo-krémové barvy.

Dveře na chodbu jsou posouvací (zajíždí na zeď) z masivu, kombinovaného s mléčným sklem. I ty nám vyrobil švagr.

Protože nemám ráda záclony, zvolila jsem jen krátké oranžovo-zeleno-žluté závěsky (spíše jen na ozdobu). Jako dekoraci jsem použila dřevěné masky a sošky,které se mi velice líbí. Dodává to obýváku kouzlo.

Obývací pokoj je moje oblíbená místnost – jsem na ni pyšná, neboť jsem si ji celou navrhla sama.

Foto: H. Murová

Líbí se vám obývací pokoj? Zařízení dalších pokojů v domě paní Murové naleznete ve Fotogalerii.

Jste také na své bydlení pyšní a chtěli byste se pochlubit? Nebo si myslíte, jste bydlení vyřešili lépe? Pošlete nám fotografie na info@oBydleni.cz. Pokud jich bude alespoň pět a budete vybráni, článek zveřejníme a vás čeká odměna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *