Bydlení čtenářů

Bydlení čtenářů: Rekonstrukce bytu – 1. díl

„Výsledek se neblíží ,katalogovým´ bytům a nejspíš ani minimalistickému stylu, který je teď velmi moderní. Já jsem s ním přesto velmi spokojená a jsem na něj pyšná,“ říká paní Prokšová. „Profesionálové možná budou kroutit hlavou třeba nad výběrem poměrně levné kuchyně, ale myslím, že bydlení podle katalogu si může dovolit opravdu jen velmi malé procento lidí. Možná právě tímto můžeme poukázat na to, že hezké a útulné bydlení se dá vytvořit i poměrně levně.

Jako matka samoživitelka disponuji omezenými financemi. Bydlím s maminkou ve třicet pět let starém domě. Já obývala rekonstruované přízemí – 2 + 1, matka první patro – 5 + 1. Jelikož se synem rostla i jeho potřeba vlastního pokoje, rozhodly jsme se vyměnit si poschodí. Pro mě to znamenalo vzít si úvěr a uskutečnit rekonstrukci koupelny, WC a kuchyně. Dále bylo třeba vymalovat celý prostor prvního poschodí včetně rozlehlé chodby. Dětský pokoj byl předpřipraven již loni při výměně oken, nyní je zařízen. Aby bylo bydlení dle mých představ, museli bychom udělat úplnou rekonstrukci za zcela jiných finančních podmínek, takže toto byl kompromis.

Mám ráda hezké a kvalitní věci a ty bývají obvykle drahé. Nejhorší pro mě tedy byl rozpočet. Musela jsem se vejít do částky 200 tisíc, což je úvěr ze stavebního spoření. Dále mě čekal výběr obkladů, dlažeb, kuchyňské linky a doplňků, tak, aby vše splňovalo jak mé estetické požadavky, tak finance. Kdo by si myslel, že dnes, v době, kdy je nabídka obrovská, musí být jednoduché si vybrat, je na omylu. O to je to horší – ve studiích přechází zrak, takže udělat finální rozhodnutí trvalo poměrně dlouho. Vybírala jsem tak, aby se mi „nové“ brzy neokoukalo. Problémy mi trochu dělalo řešení technických záležitostí, jelikož jsem na to byla sama – žena.

Tíhnu k oranžové a jejím odstínům. Jsem v podstatě minimalista, takže nepotřebuji přeplácaný prostor a nábytek, celek se snažím zútulnit právě barvami. Mám ráda hranaté tvary.

Kuchyň jsem nakonec vybrala od firmy Oresi, typ Latea – Vanilka/třešeň (podlaha je také třešeň – luxusně vypadající PVC), obklad skleněná mozaika v těchto barvách. Celek podle mě působí velmi svěže a lehce.“

Autorka a foto: J. Prokšová

Další díl o rekonstrukci koupelny bude brzy následovat – sledujte oBydleni.cz!

Chtěli byste se také pochlubit svým bydlením nebo zahrádkou? Stačí zaslat alespoň pět fotografií vašeho bydlení na info@obydleni.cz. Budete-li vybráni a článek uveřejníme, odměníme vás dárkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *