Bydlení čtenářů

Bydlení čtenářů: Rekonstrukce bytu – 2. díl

„Koupelna pro nás původně znamenala malé WC, chodbičku a malou koupelnu s oknem na sever. Abych zrušila zbytečnou chodbičku a zvětšila koupelnu, přiklonila jsem se k variantě WC spojeného s koupelnou. Protože můj sen bylo mít francouzské okno na zahradu a na západ, nechala jsem vybourat nové okno právě v koupelně. Dále bylo nutné posunout odpady na WC, natáhnout nové odpady a přívody na vanu a umyvadlo, které byly původně na jiné straně. Museli jsme v podstatě totálně rozbít celý stávající prostor.

Představa umocnění zapadajícího slunce mě v koupelně inspirovala k barvě oranžovo červené. Protože jsem si vybrala ono úžasné (i když tedy poměrně drahé) umývadlo se skříňkou wenge, zkombinovala jsem RAKO Alegro oranž/červená + mozaika, s dlažbou Bamboo-Wenge. Zpočátku mě všichni odrazovali, že se nejedná o stejnou kolekci, že bude to tmavé a tak podobně, ale výsledek je úžasný. Koupelna je prosvětlená a já jsem moc spokojená. Někdo by namítl, že tam chybí sprchový kout, ale vzhledem k omezeným financím a faktu, že v přízemí máme druhou koupelnu, kde do budoucna bude pouze sprchový kout, jsem od tohoto upustila. Ze zástěny ve vaně příliš nadšená nejsem.

Pokud jde o komplikace, když opomenu celkovou krizi z dlouhodobého nepořádku, prachu a jiných nepříjemností, vlastně žádné větší nevznikly. Celá akce bez samotného stěhování a malování trvala necelých šest týdnů. Z technického hlediska to máme my ženy trochu složitější – nemáme prostorovou orientaci, smysl pro odhad vzdálenosti, atd. Proto pro mě byl zpočátku problém vše přesně vyměřit a rozvrhnout, spolupracovat třeba s elektrikáři a vodaři a udávat například přesné požadavky vývodů zásuvek. Naštěstí jsem obklopena dobrými přáteli. Navrhnout rozložení koupelny mi pomohl jeden kamarád. Některé detaily v kuchyni, jako zvolit dominantní digestoř na úkor skříněk, devadesáti stupňové panty a další věci poradil druhý.

Byly to detaily, kterými jsem se doposud nemusela zabývat a ani jsem neměla ponětí, co všechno trh nabízí. Dneska se orientuji velmi dobře, takže celá akce pro mě nakonec byla přínosem i z tohoto pohledu. Celou rekonstrukci mi zajišťovala firma dalšího známého, s dělníky jsem byla velmi spokojená, takže v podstatě akci hodnotím velmi kladně a zatím bych nic neměnila. Vaří se mi dobře a když se sprchuji a koukám na zapadající sluníčko nad Jeseníky, není co dodat.

Ostatní pokoje, jsem doladila barvami, kterými je vymalováno, takže celý byt, byť rozlehlý, působí velmi dobře a cítíme se v něm se synem spokojeně.“

Autor a foto: J. Prokšová

Chtěli byste se také pochlubit svým bydlením nebo zahrádkou? Stačí zaslat alespoň pět fotografií vašeho bydlení na info@obydleni.cz. Budete-li vybráni a článek uveřejníme, odměníme vás dárkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *