Bydlení čtenářů

Bydlení čtenářů: Stavba koupelny – 1. část

Místnost koupelny s WC má rozměry 4 x 2,5 m přičemž samotná koupelna má 8 metrů čtverečných a je zakomponovaná uprostřed plochy domu s umístěním střešního okna na jižní stranu. Střešní okno je jako jediné plastové. Ve zbytku domu jsou okna dřevěná.

Od začátku byla plánovaná koupelna se zapuštěnou vanou, aby bylo možné se vzhledem k šikmé střešní stěně ve vaně postavit, což bylo ovšem technicky náročnější vhledem k tomu, že koupelna je v „patře“.

Před započetím stavby zdí koupelny a WC bylo nejdříve nutné odstranění stropního trámu a výroby konstrukce, která tvořila druhou podlahu na které nyní stojí samotná vana.
Další činností bylo zateplení všech zdí a pokládka sádrokartonu. Pak jsme začali uvažovat o rozmístění zbytku místnosti. Část za WC byla téměř jasně přiřazena koutu pro pračku a je také místem, kde se nachází požární hydrant. Vedle vany jsme uvažovali ještě o sprchovém koutu, ale vhledem k malému prostoru jsme onu myšlenku zamítli. Jako vodítko nám pomohl „milimetrový“ papír a některé veřejné internetové programy umožňující rozmístění předmětů v místnostech.

Konečné rozhodnutí padlo na pult s umyvadlem. Samotné zdění pultu nebylo nijak náročné. Nosná vrchní část pultu je kovová s opláštěním dřevotřískou a na povrchu je nalepená izolační lepenka kvůli ochraně zatečení. Zbylé části jsou vyzděny stejně jako zdi z porobetonových tvárnic.

Druhou část článku, kde uvidíte finální výsledek této stavby koupelny, uveřejníme v příštím týdnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *