Bydlení čtenářů

Být jiný, být vz(d)orem

O povaze majitelů domů, které představujeme v rámci našich redakčních návštěv, leccos vypovídá už první pohled na stavbu. Většinou jsou naše zkušenosti příjemné, setkáváme se nejčastěji s lidmi vstřícnými a milými. Nejinak tomu bylo i tentokrát a opět jsme se přesvědčili o paralele mezi domem a majitelem – copak by si takový dům postavil nepříjemný introvertní zbohatlík?

Vytěžit maximum z polohy

Pozemek se nachází na poměrně příkrém jižním svahu a od silnice vedoucí podél dolní hranice pozemku je dobře oddělen terénním valem a hustou clonou vzrostlé zeleně, takže projíždějící auta nejsou ani vidět, ani slyšet. Z domu je pak nádherný výhled na řeku protékající údolím a protilehlé pohoří. Stavba má jednoduchý tvar protáhlého obdélníku a právě delší stranou je orientována na jih, takže ze všech obytných místností je překrásný výhled do okolní krajiny. Jižní fasáda domu je proto také výrazně prosklená. Oproti tomu severní část, která přiléhá k příjezdové komunikaci, je na okna o poznání skoupější. Interiér domu je tak chráněn nejen před možným hlukem z ulice, ale i před nepřízní počasí.

Hra s výškopisem

Vzhledem k tomu, že dům je podstatně zapuštěn do svahu, není na první pohled zřejmá jeho velikost ani výškové uspořádání. Ve směru od vchodu se totiž může zdát, že vstupujeme do přízemního malého domku, ovšem již pohled z druhé strany jasně ukáže, že ve skutečnosti je vchod v prvním nadzemním podlaží a odtud se po schodišti sestupuje do hlavního obytného prostoru. Ale nejen vstupní prostor je o patro výše než jsme zvyklí, je zde i garáž. Až na tyto odlišnosti je uspořádání vnitřních prostor klasické – dole velký obytný prostor s jídelnou, kuchyní a příslušenstvím, nahoře pak dětské pokoje a ložnice s vlastní koupelnou.

Doladit poslední detaily

Netradiční řešení s sebou vždy nese určité riziko, ať již z hlediska stavebních technologií, nebo například z pohledu možné neshody projektanta s investorem. V tomto případě k ničemu podobnému ovšem nedošlo. Výsledkem je dílo, na nějž může být pyšný jak majitel, tak autor. Nicméně nebylo vše zcela bez problémů. Dokončovací práce prováděla jiná firma a náhradní řemeslníci neodvedli úplně perfektní práci. Ne vše tedy dopadlo zcela podle mých představ, ale jsou to naštěstí jen detaily, které příliš neznehodnocují prvotní záměr,“ říká o jinak velmi zdařilém díle autor projektu Ing. Branda. Přestože i projekty typových domů mohou být kvalitní a zajímavé, skutečným přínosem pro architekturu rodinných domů je každá netradiční stavba, která vybočuje z řady stejně jako tento „žlutý“ dům.

Michal Sochor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *