Bydlení čtenářů

Jak naplánovat velikost svého domu

Velikost rodiny a životní styl

Při plánování velikosti svého domu zohledněte, kolik členů má vaše rodina. Jinak bude vypadat dům pro bezdětný pár, který neplánuje rodinu, jinak pro rodinu s dvěma až třemi dětmi. U projektování je dobré myslet také na počet koupelen a případný počet pokojů pro hosty. Velikost svého domu naplánujte i s ohledem na svůj životní styl. Jak často k vám jezdí návštěvy a potřebují přespat? Chcete mít soukromí a oddělit ložnici od obývacího pokoje s kuchyní?

Jaké místnosti potřebujete

V každém domě je zapotřebí alespoň jedna ložnice, prostorný obývací pokoj, kuchyně a ideálně také spíž pro skladování potravin. Oceníte koupelnu s vanou nebo sprchou a samostatnou toaletu. Nebojte se do svého bydlení naplánovat dvě toalety, věřte, že i když žijete jen v páru, tento počet vždy oceníte. Součástí domu může být i šatna, dětský pokoj, případně zmíněný pokoj pro hosty. Počítejte také s chodbou, kam je možné umístit vestavěné skříně. Pokud navrhnete prostornou vstupní místnost, skříně na sezónní oblečení pohodlně umístíte i sem.

Sklep, půda nebo garáž

Pokud rekonstruujete starší dům, je možné, že máte sklep a prostornou půdu. Upravte i tyto prostory tak, aby vám sloužily k pohodlnému bydlení. Pokud nemáte ani sklep ani prostornou půdu, využijte naplno garáž. Vyberte si rolovací garážová vrata, která vám nevezmou téměř žádný prostor. Nebo dejte přednost posuvným garážovým vratům, jako součást menší garáže. Prostor za garážovými vraty nechte však volný a využijte přední část garáže jen k pohodlnému parkování.

Přízemní nebo patrový dům

Při navrhování svého bydlení byste měli vědět také, zda chcete mít nízkopodlažní dům. Ten oceníte ve vyšším věku, kdy nebudete muset řešit schody. Za nápad postavit přízemní dům si poděkujete také při stěhování, bez nošení věcí do patra. Patrový dům se hodí i pro více generací. Můžete zde bydlet například s rodiči, prarodiči nebo naopak se svými dětmi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *