Bydlení čtenářů

Jak se připravit na rekonstrukci bydlení?

Připravte si nouzová řešení

Pokud se chystáte na rozsáhlejší rekonstrukci například bytového jádra, počítejte s tím, že v domácnosti nejspíš nebudete moci několik dní pobývat, případně zde budete muset vydržet bez přívodu vody.  Stejně tak s sebou přinášejí omezení i další druhy oprav. Prověřte si, jak bude celý proces probíhat a zda bude vaše bydlení celou dobu uživatelné. Pokud ne, snažte se využít třeba období, kdy můžete přechodně zůstat na chalupě. Nebo se domluvte s rodinou či přáteli, zda by vám pomohli.

Trochu jiná situace nastává v případě, kdy kupujete novou nemovitost a tu si před zabydlením chcete zvelebit podle svého vkusu. Zde většina lidí chvátá s nastěhováním, často i z důvodu, že musí stávající byt prodat, aby měla na koupi nového. Případně jim končí nájemní smlouva a nechtějí se zavazovat na další období. Také splácení nové hypotéky a zároveň hrazení současného nájmu je pro řadu lidí nereálné. Zde tedy není čas čekat na vhodnou příležitost, ale rekonstrukci je potřeba udělat co nejdříve.

                   Přizvěte si odborníka

V případě, že plánujete rozsáhlejší rekonstrukci, například chcete změnit celou dispozici bytu, je určitě vhodné přizvat si statika či jiného odborníka. Nikdy nebourejte sami zdi, ani pokud nejsou nosné. Absence jakékoliv příčky může narušit statiku. Stejně tak se nevyplatí bez rozmyslu dostavovat nové. Mohou neúměrně zatížit strop. I v případě drobnějších oprav, jako je výměna podlah či oken, se vyplatí poradit o vhodném řešení. Také si zjistěte na úřadu, zda musíte mít stavební povolení, stavební ohlášení nebo se můžete do oprav vrhnout bez jakýchkoliv povinností.

Promyslete si financování

Rozsah rekonstrukcí a jejich nákladnost může být velmi různorodá a stejně tak se nabízí řada možností, jak je financovat. Jestliže nemáte vlastní úspory či do nich nechcete sahat, protože jsou vaší jedinou rezervou, musíte využít některou z jiných možností, financování. V případě opravdu rozsáhlé rekonstrukce, na kterou potřebujete statisíce, pro vás bude nejzajímavější hypotéka, případně úvěr ze stavebního spoření.

Řada z nás však dělá pouze drobné úpravy. Může to být výměna podlahy v jednom pokoji, nový sprchový kout, předělání dětského pokojíčku tak, aby vyhovoval měnícím se potřebám vašich ratolestí či cokoliv dalšího. Nebo vám prostě jen odejde důležitý spotřebič. V těchto a mnoha dalších případech, kdy potřebujete maximálně několik desítek tisíc korun, můžete využít nebankovní půjčky pro každého. Tu nejlepší najdete snadno prostřednictvím internetu. Vyřízení je rychlé a jednoduché, často navíc fungují jako půjčka bez doložení příjmu. Odpadne vám tak zbytečné papírování a běhání po bankách, které v případě těchto menších oprav skutečně vůbec není nutné. Nabídky na internetu jsou navíc v dnešní době už opravdu seriozní a zajímavé, jejich obliba tedy neustále mezi klienty roste.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *