Bydlení čtenářů

Každý detail má svůj význam

Atraktivní a praktický dům je jistě přáním většiny stavebníků. Samotná stavba je však jen polovinou úspěchu. Tou druhou, neméně důležitou částí je vhodný pozemek. Najít ho nebývá snadné. Majitelům tohoto domu se shodou náhod naskytla příležitost zakoupit pozemek, který se jim již delší dobu líbil. Objevili ho při svých procházkách na kraj města, kde bydleli, v klidném prostředí, v bezprostřední blízkosti potoka a přitom pár minut od centra.

Tento dům a zejména zahrada má jednu zvláštnost – úplně zde chybí plot. Proč se majitelé rozhodli svůj pozemek neoplotit? Důvody jsou dva. První, řekněme estetický, souvisí s vytvořením příjemného a přirozeného prostředí volně propojeného s okolní krajinou. Druhý důvod je mnohem praktičtější – na pozemku bylo mnoho stávajících vzrostlých stromů, které bránily vybudování přímého oplocení a majitelé rozhodně nechtěli obětovat zeleň na úkor plotu. Navíc přes pozemek procházejí inženýrské sítě a vedení telefonu, což brání vybudování solidních základů. Zahrada takto působí mnohem volněji „nevázána“ zbytečným plotem. Jediné problémy, které se zatím vyskytly, jsou s nezodpovědnými pejskaři, kteří sem chodí venčit své čtyřnohé mazlíčky.

Majitelé měli od začátku jasnou představu o svém novém domově, zejména pokud jde o vzhled domu a jeho vybavení. Stavba trvala od úplného začátku až do kolaudace zhruba 18 měsíců. Nyní v domě žijí již čtvrtým rokem a nemají pocit, že by měli něco udělat jinak. V žádném případě nelitují ani svého rozhodnutí nebudovat bazén. Argumentují tím, že v našem chladném pásmu by to byla zbytečná investice. Navíc je v blízkém okolí dostatek veřejných koupališť. Pro ochlazení v letních vedrech slouží pouze sprcha vyvedená na zahradu. Ušetřené peníze tak mohly být investovány do vybavení a zařízení domu.

Při zařizování interiéru majitelé upřednostňovali české výrobky a nešetřili na předmětech a zařízeních denní potřeby. Výsledkem je například bohatě vybavená kuchyně. Jedním z nejviditelnějších příkladů praktického řešení je na tomto domě střecha, zejména její velký přesah – ten slouží jako dokonalý deštník umožňující obejít celý dům „suchou nohou“ a zároveň jako slunečník bránící přílišnému přehřívání interiéru.

Za nejdůležitější místo v domě považují jeho majitelé jídelnu. Odtud je vidět do všech částí domu – od obývacího pokoje, kuchyně, vchodu až do patra, kde jsou dětské pokoje a pokoj pro hosty. Zároveň je odsud přístupná terasa a bohaté prosklení umožňuje přehlédnout celou zahradu. Je to zároveň místo na rozhraní společenské a soukromé části domu, které jsou prakticky odděleny. Majitelé počítají s tím, že v tomto domě zůstanou až do důchodového věku a tomu také podřídili celou stavbu. Zatímco horní patro obývají děti, sami bydlí pouze v přízemí, které je jednoúrovňové a chybí zde dokonce i prahy. Na každém detailu tohoto domu je vidět, že nebyl postaven bez rozmyslu. Majitelé dokonce říkají, že je to takový dům „dva v jednom“ – rodinný dům a chalupa zároveň.

Michal Sochor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *