Bydlení čtenářů

Lokalita je při výběru stejně klíčová jako samotný dům či byt

Pronájem bytu v Praze stejně jako jeho koupě rozhodně není jednoduchou záležitostí. Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale lokalita, v níž žijeme, má na kvalitu našeho života poměrně zásadní vliv. Jedině v prostředí, ve kterém se nám líbí, se nám i dobře žije. Cítíme se v něm jako doma a rádi se do něj vracíme. Proto by výběr našeho nového bytu či domu jako takového měl jít ruku v ruce s jeho umístěním. 

Město versus vesnice

Vezměte si dva kvalitativně stejné domy či byty. Jeden se bude nacházet ve městě a druhý na vesnici. Kterému dáte přednost? Upřednostňujete-li klidný život v lůně přírody a nevážou vás, ať již pracovní či jiné povinnosti s městem, zřejmě si vyberete dům na vesnici. Jste-li ale vyloženě městský typ vyhledávající zábavu v kinech a koncertních síních, určitě zvolíte město. Lidé z vesnice si jinými slovy těžko zvykají na život ve městě a obráceně. Typický příklad, jak důležitou roli lokalita při výběru nemovitosti hraje. 

Zaměřeno na Prahu

Ale pojďme dál. Lokalita totiž hraje svou roli i uvnitř města jako takového. Vezměme si Prahu, v níž se nachází řada různých lokalit od těch nejklidnějších po ty nejrušnější. Na prodej bytu v Praze jako takového má přitom největší vliv jeho vzdálenost od historického centra. Ty nejdražší nemovitosti se samozřejmě nacházejí přímo v lůně Prahy 1. Čím víc se od centra budete vzdalovat, tím nižší cenu bytů můžete očekávat. Ale opět jde o to, co od svého bydlení očekáváte. Rodiny s dětmi většinou neprahnout po bydlení v na Václavském náměstí, ale po nějaké klidnější lokalitě Prahy 5, nebo 6. Na rozdíl od majitele nějaké nadnárodní společnosti, který i svým bydlením chce reprezentovat. 

Myslete na sebe i své děti

Pojem lokalita ovšem ovlivňuje i další aspekty života, obzvláště máte-li rodinu, nebo jí plánujete. Pak by v hledáčku vašeho zájmu měla být především její občanská vybavenost. Svou roli při výběru pak hrají takové faktory, jako jsou vzdálenost do nejbližšího obchodu, restaurace, kavárny, knihovny, na zdravotní středisko či na poštu. Důležitým parametrem je ale i přítomnost školy, školky, zeleně, hřišť, parků, nebo cyklostezek. Vaše nová lokalita by vám zkrátka měla vyhovovat po všech stránkách. V potaz přitom neberte jen své současné požadavky, ale také ty budoucí. Jinými slovy myslete na své děti. Je ve vaší vybrané lokalitě škola a školka?

Výběr neuspěchejte

Na mysli mějte i dobrou dostupnost, a to jak vozem, tak prostředky MHD. Uvědomte si, jak daleko to budete mít do zaměstnání a především, zda-li budete mít možnost se tam v rozumném časovém horizontu dostat. Cestu totiž budete absolvovat dvakrát denně. 
Není toho zrovna málo, nač byste při výběru nového bydlení měli myslet. Ale rozhodně se vám vyplatí vzít všechny v potaz. Bydlení si totiž většinou pořizujeme jednou za život. A stěhování má v oblibě málokdo. Tak se mu vyhněte. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *