Bydlení čtenářů

Ložnice podle Feng Shui – jak ji zařídit?

V ložnici máme relaxovat, nabírat síly, snít, dobře spát i utužovat partnerský vztah. Proto v ní musíte mít dostatečný prostor a pohodlí. Podle Feng Shui v ní musíte mít navíc i pocit stability a bezpečí.

Základem je postel

Rozvrzaná postel s proleženou matrací, pod kterou skladujete sezónní oblečení, odložené věci a šanony s dokumenty vám klid a pocit bezpečí nedopřeje. Podle Feng Shui má být pod postelí volný prostor, kudy může proudit energie a dobrý přístup má mít z obou stran. Postel musí být dostatečně pevná a velká pro vás i partnera. Pokud ho nemáte a chcete si ho najít, investujte do dvojlůžka s oporou v podobě pevného čela, ať dáte jasně najevo svůj záměr. Jestliže máte lůžko jen pro jednoho a nehodláte na tom nic měnit, klidně si jej nechte.

Vybavení ložnice

Pozornost věnujte i nábytku a ložnici jím nepřeplňujte. Postačí praktická komoda nebo vestavěná skříň a noční stolky s lampičkami. Vyvarujte se policím a obrazům nad hlavou, které by mohly podle Feng Shui rušit váš spánek podvědomým strachem, že na vás v noci spadnou. Podobně je to i s lustrem nad postelí. V pokoji postel umístěte tak, abyste z ní viděli na dveře i okno, které by nemělo být za hlavou. Vaše nohy nemají mířit rovnou ze dveří. Myslete na svůj pocit bezpečí. Zrcadla do ložnice nepatří. Pokud ho tam máte, nedávejte jej proti oknu ani vchodu kvůli odrazu energie. Nesmíte se v něm vidět ani z postele, protože to vyvolává pocit nebezpečí.

Co do ložnice nepatří

Do ložnice nepatří posilovací náčiní, šicí stroj ani pracovní stůl. Odstraňte i všechnu elektroniku, jako je televize a počítač. Podle Feng Shui do ní nepatří ani mobil. Děti by měly mít svůj dětský pokoj, kam nezasahujete a oni stejně tak nezasahují do vašeho prostoru. Partnerská postel má budovat vztah. Do ložnice podle Feng Shui nepatří ani rodinné obrázky a fotky dětí. Na to si najděte jiná místa v bytě. Z ložnice si vytvořte chrám pro vás a vašeho partnera. Dekorace, obrazy a fotky mají odrážet vás dva. Foto z dovolené nebo svatební fotka v rámečku na nočním stolku je povolena.

Barvy a doplňky

Obrazy mají navozovat klid a harmonii nebo symbolizovat lásku a vášeň. Vyvarujte se motivům rozbouřeného moře, větrné bouře, zasněžené krajiny nebo bitevních scén. Vyhněte se i suchým květinám. Kvetoucí a harmonický vztah podtrhne váza s živými květinami nebo kytky v květináči bez ostnů a špičatých listů. Ostré hrany nevolte ani na dekoracích a nábytku. Barvy volte tlumené a přírodní, navozující klid a harmonii. Použijte je na stěny, ložní povlečení i doplňky, třeba v barvě červené nebo růžové. Přidejte polštářky, přehozy, hezké záclony a závěsy.

Pravidlo dvou

Pro šťastný život v páru má podle Feng Shui číslo dvě odrážet i ložnice. Přidávejte doplňky vždy po dvou. Nemusí být identické a mohou se od sebe lišit jako vy s partnerem. Malá a větší váza, svíčka či květina. Mohou mít i jiný tvar. Přidejte dva noční stolky se dvěma lampičkami a dva koberečky na stranách postele. Střídmost dekorací nahraďte dostatkem denního i umělého světla. Světlo svíček navodí atmosféru intimity.

 

Autor článku: Goldea.cz – specialista na bytový textil

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *