Bydlení čtenářů

Sázka na náhodný typ

O tom, jak by dům měl vypadat a jakému stavebnímu materiálu dát přednost, neměli manželé žádnou představu. Inspiraci proto začali hledat v časopisech o bydlení. „Musím se přiznat, že jsme nevybírali příliš dlouho. Na stránkách vašeho časopisu se nám zalíbil typový dům s názvem Barbora od firmy Futur. I když jsme stavební materiál Durisol, se kterým firma pracuje, do té doby neznali, zaujal nás svými vlastnostmi.“ Plášťový systém Durisol tvoří třískocementové desky vyrobené z přírodních materiálů na bázi dřeva a cementu. Dřevo tvoří 89 procent hmotnosti desek, zbytek připadá na cement a vodní sklo. Desky jsou odolné vůči vodě, mrazu a ohni a při výrobě jsou navíc opatřeny tepelnou izolací, takže oproti běžným technologiím uspoří až 40 % tepelné energie. Desky tohoto stavebnicového systému dobře pohlcují hluk, proto umožňují stavbu rodinného domu i poblíž silnic a železnic.

Typový dům Barbora se řadí v nabídce firmy Futur mezi luxusní, velkorysé domy, proto není divu, že zaujal i naše hostitele. Drobně pozměnili dispoziční řešení domu a zajistili výstavbu základové desky. Hrubá stavba domu byla dokončena během jednoho měsíce, celý dům za půldruhého roku.

Krb v roli pomocníka

V době naší návštěvy pražilo žhavé letní počasí, ale v domě panoval příjemný chládek. A to i přesto, že do hlavních přízemních prostor – otevřeného obývacího pokoje navazujícího na jídelnu a kuchyni – vniká mnoho přirozeného světla čtyřmi širokými prosklenými dveřmi vedoucími na částečně zastřešenou terasu. Také v podkrovních, prostorných, střídmě zařízených místnostech není nouze o denní světlo díky vikýřovým oknům. Dům rodina postupně zařizuje a zabydluje, ale již dnes si nemohou vynachválit nízkou spotřebu tepelné energie. „Jsme mile překvapeni, že roční výdaje za teplo jsou srovnatelné s cenou, kterou jsme platili za dvoupokojový byt v paneláku“, říká spokojená majitelka domu. Velkorysý dům je vytápěn převážně plynovým ústředním topením, v zimním období občas vypomáhá také horkovzdušný krb, který má tepelné vývody i do podkrovních prostor.

Slunné dny tráví většinou rodina ve stínu na částečně zastřešené terase nebo na zahradě, kterou čekají ještě mnohé úpravy. Dva velcí rotvajleři totiž umí se zahradou a jejími záhony pořádně zatočit. Přesto již dnes v jednom z koutů zahrady září novotou dřevěný altán, který nabízí příjemné prostředí pro večerní posezení u krbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *