Bydlení čtenářů

Příjemnější bydlení díky venkovním markýzám. Jak vybrat tu správnou?

 

Stínící technika k domu, na balkón i na zahradu

Velkou výhodou markýz je jejich univerzální využití. Dají se pohodlně umístit přímo k domu, kde mohou navazovat na terasu, případně poslouží jako zastínění prostoru za prosklenými dveřmi. K vidění jsou i u restaurací, hotelů a kaváren. Speciální typy je možné využít jako stínící techniku na balkón. S jejich pomocí také snadno vytvoříte útulný koutek na zahradě s ochranou před deštěm i silným sluncem. 

Je možné nahradit markýzu pergolou, či venkovním altánem. V takovém případě ale počítejte s jinými vlastnostmi a absencí jistých výhod, jako jsou například skládání a snadná údržba. Lidé často kombinují také žaluzie s roletami, které mohou být umístěné i na oknech nacházejících se přímo pod markýzami. 

Druhy markýz

Není pouze jedna univerzální, ale existuje jich hned několik. Velmi oblíbeným a snad nejčastěji pořizovaným typem k rodinným domům a chatám jsou kazetové markýzy. Ty nabízí krásný design a příjemné ovládání. V případě nepoužívání je vrchní část schována v krytu, což zabraňuje případnému poničení. Druhou variantou je otevřená markýza, která se často vyskytuje právě u restaurací a kaváren. Jedná se nejlevnější typ, ale i tak nabízí dostatečnou funkčnost i příjemný vzhled. Pro vytvoření útulného a zastíněného koutku uprostřed zahrady jistě oceníte markýzy se samostatnou nosnou konstrukcí. Dokážou plně nahradit altánek, jejich instalace je mnohem jednodušší a poskytnou dostatečný stín a ochranu před deštěm. Majitelé bytu ocení možnost vybrat si balkónovou markýzu, se kterou vyčarují příjemné posezení kdekoliv. Specifickou kategorií je stínění pergol a navazujících zimních zahrad, kde je potřeba vybrat co možná nejvíce ladící řešení, aby byl výsledek opravdu dokonalý.

Vyberte tu nejlepší pro vaši situaci

Výběr konkrétního typu a jednotlivých parametrů závisí na tom, kde bude markýza využita. Vhodně zvolená velikost bude správně pasovat na stěnu domu, případně zakryje požadovanou část balkónu. Důležité je pamatovat i na barevné provedení, kdy je k dispozici více variant, takže si můžete vybrat tu, která bude co nejlépe ladit s okolím. Problém mohou znamenat netypické rozměry, kdy je možnost realizace nutné konzultovat s vybranou firmou. Venkovní markýzy však poskytují praktický nástroj, jak si vytvořit svůj vlastní klidný koutek krytý před deštěm i sluncem. V porovnání s jinými řešeními se dají snadno srolovat a jejich instalace je celkově překvapivě jednoduchá.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *