Bydlení čtenářů

Pro vášnivé čtenáře

Odborník radí

Veronika Kolářová

JV POHODA

www.jvpohoda.cz

V dnešní době už není knihovna tak samozřejmou součástí bytového zařízení jako dřív. Televizní obrazovka nekompromisně vytlačuje knížky nejen z našich příbytků, ale také z našich životů. Trávíme před ní stále více času, o který soupeří snas jen s monitorem počítače. Na to, abychom si doma zřídili malý Památník písemnictví, má však prostorové možnosti málokdo. Proto vám chceme představit rozsáhlé nábytkové programy i zcela nepatrné, spíše vtipné dekorativní police, kam lze sbírku oblíbené četby umístit.

Milovníci techniky mohou zredukovat počet svazků díky tzv. elektronické knize (k dostání např. na www.mall.cz). Vlastníte-li opravdu velké množství knih, můžete se inspirovat obývacím pokojem (foto nahoře). Zde je vidět, kdo je tu neomezeným vládcem.

Netradiční řešení: vzdušnou a velice praktickou alternativou ke klasické nábytkové stěně je police na televizi s názvem Bellano. Pevná část je rozdělena na tři úzké přihrádky, zatímco televizní díl lze otáčet kolem osy o 180°, takže umožňuje natočit obrazovku podle potřeby. (40260 Kč, Vasta nábytek)

Flexibilní prvky rohové knihovny ze světlého bukového dřeva vytvořily zařízení celé místnosti. Stačilo dodat jen pár křesílek a stolků. (Od 247 000 Kč, Vasta nábytek)

Knihovna s posuvnými dvěřmi vyrobená z ořechu je součástí obývacího programu Michelle, který pro společnost Jinota navrhla designérka Michaela Procházková (57 298 Kč)

Nástěnná dekorace je jakoby mimochodem plní i funkci poličky. (14 470 Kč, JV Pohoda)

Stěna Yaris značky Gwinner citlivě pracuje s uzavřenýmiprvky i s otevřenými policemi z bukového dřeva, čímž vytváří vyváženou kompozici. (Od 99 900 Kč)

Barevné vlnovky. Flexa z leštěného metakrylátu vám poslouží nejen k odložení knížek menších formátů, ale také jako výrazný prvek v interiéru. (Od 1170 Kč, Alax)

Originální police měří 1,95×2 m. Její nepravidelné členění nabízí možnost zajímavě střídat knihy s dekorativními předměty. (23 500 Kč, Kare)

Zajímavě koncipovaná sestava Kara kombinuje ořechové dřevo s lakovanými policemi v barvě grafitu. Cena této ses tavy se pohybuje od 138 500 Kč. (Vasta nábytek)

Řada Liatorp nabízí otevřené police i prosklené dveře, takže svou sbírku knih můžete mít přehledně uspořádanou a chráněnou prachem. (26 160 Kč, IKEA)

Zarážky se dají ztvárnit i netradičně – třeba jako dva chromovaní siláci, kteří zajišťují khiny ve správné poloze. (930 Kč)

Knihovnička Loft značky Calligaris se vyrábí ve dvou výškách 60 a 100 cm a ve dvou verzích: třešeň nebo mořený dub. ( Od 9568 Kč, Alax)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *