Bydlení čtenářů

Prostor pro budoucnost

Dům je založen na dvou osách – jedna probíhá od vstupu a zádveří do vnitřních prostor domu a druhá vede téměř kolmo jídelnou a kuchyní. Vznikla tak dispozice složená ze tří jednotek – kuchyně s jídelnou, obytného prostoru s ložnicí a dětských pokojů. Cílem bylo vytvořit jeden dům pro děti a druhý pro rodiče, ve skutečnosti jsou však obemknuty společnými prostory. Spojujícím prostorem, ale také nejdůležitějším místem ke společnému setkání rodiny je kuchyně s jídelnou, z níž se vchází do dlážděného atria.

Protože dům s dřevěným obložením a dřevěnými okny není podsklepen, je možné ke skladování sezónních věcí využívat půdních prostor, které vznikly pod sedlovými střechami se sklonem 35 stupňů. Nad dětskými pokoji však byl ponechán volný prostor až pod střechu a byl vyplněn spaním na patře. Díky tomu vznikl v pokojích dostatek prostoru pro hraní.

Rozdělení domu do dvou stavebních těles s vlastní střechou napomohlo vytvoření soukromí pro rodiče i děti. Již při plánování se počítalo s tím, že dětský trakt se časem změní v samostatně obytnou jednotku, která dobře poslouží další generaci jedné z dorůstajících ratolestí.
Celková obytná plocha domu činí 130 m2. V době svého vzniku (1990) byl pořízen za cenu za 260 000 marek. V současné době odhaduje autor projektu pořizovací náklady na 210 000 euro.

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *