Bydlení čtenářů

Rekonstrukce bytu je nevyhnutelná

Výsledkem rekonstrukce by mělo být nejen více místa a pohodlí, ale především vyšší komfort koupelny, která musí odpovídat všem současným požadavkům. Při rekonstrukci by nemělo docházet ke kompromisům – a to jak ze strany uživatele bytu, tak i z pohledu realizační firmy. V řadě případů je možné najít i zcela nové řešení, které posune koupelnu, toaletu a tím i celý byt opět na vyšší úroveň.

 

Shrnutí požadavků

  • Oba manželé jsou hodně vysocí, to znamená dávat pozor na rozměr postele a vany.
  • Místo komory mohou fungovat vestavěné skříně.
  • Děti, nyní čtrnáctiměsíční syn, v březnu se narodí další dítě a výhledově ještě třetí.
  • Dětský pokoj pro dvě děti, postele by neměly být patrové.
  • Ložnice – nyní spaní pro tři, v budoucnu pro čtyři. 
  • Koupelna velká vana s oválným prostorem pro koupání, dvě hluboká umyvadla a pračka s vrchhním plněním,  dvakrát WC.
  • Kuchyň – více pracovní plochy, v současné kuchyni dvoumetrová bílá lednice. 
  • Obývací pokoj nepoužívají, zatím ani TV, ale v budoucnu by se s ní mělo počítat.
  • Pokoj s balkonem by nechali jako hernu, či místo na posezení u šálku čaje, ideálně na koberci a kulatých pohankových polštářích, místo pro četbu knih a odpočinek.
  • Podlahy v bytě by měly být světlé, nábytek taky, žádnou černou ani tmavě hnědou barvu.Majitelka bytu by uvítala v každém pokoji zrcadla.

 

 

 

 

Návrh nové dispozice

Co se týče dispozice, středem bytu procházejí nosné stěny a klasické koupelnové jádro s toaletou, které jsou umístěny také ve středu. To značně komplikuje návrh nové dispozice, čtenářka má navíc specifické požadavky na nové řešení bytu, takže by se nemělo jednat o klasický půdorys. Nepožadují klasický obývací pokoj, ale v pokoji s balkonem by si přáli mít prostor vhodný pro posezení u čaje s přáteli na pohankových polštářích, prostor pro četbu a odpočinek a prostor pro hraní. Naproti tomu kuchyň by měla být velká a samozřejmě kromě jídelního stolu by zde měl být dostatek úložného prostoru.

 

Aby bylo možné změny realizovat

Čtenářka také chce použít stávající rozkládací pohovku, i v novém interiéru. Požadavky na koupelnu jsou rovněž specifické. Mělo by tam být dvojumyvadlo s ohledem na početnou rodinu a také vana se sprchou a druhá toaleta. V prostoru kuchyně by měl být ještě samostatný pokoj, který by se využil v případě třetího dítěte, které manželé ještě plánují. Prostor pro kuchyň by tak byl bez oken. Základní rysy nové dispozice bytu si čtenáři v podstatě navrhli sami, já jsem je částečně upravila, aby bylo možné změny realizovat.

Přináší do předsíně světlo

Navrhla jsem tedy podle požadavků čtenáře prostor kuchyně, který by měl sloužit jako společenský pokoj pro celou rodinu během dne. Je zde kuchyňská linka, jídelní stůl a také již zmíněná  pohovka. Podle jejich požadavků jsem také navrhla velké skříně pro uložení šatstva a dalších nezbytností. V prostoru těchto skříní jsem navrhla otvor, který je zde záměrně proto, pokud by se v budoucnu čtenáři rozhodli prostor přepažit a v místě u okna vytvořit další pokoj, aby tak mohli vytvořit příčku, aniž by se narušil stávající nábytek na míru. Ve stěně mezi kuchyňským koutem a předsíní jsem také navrhla dlouhé úzké okno, které přináší do předsíně světlo a také vytváří zajímavý průhled z předsíně do kuchyně.

 

Netypický půdorys koupelny

Koupelna a toaleta jsou navržené odděleně. S ohledem na umístění světlíku vznikl netypický půdorys koupelny a relativně velký prostor pro WC. Tam jsem tedy umístila pračku ( plněnou vrchem, jak si čtenářka přála). Do koupelny jsem jen tak tak umístila dvojumyvadlo a skříňky pro uložení kosmetiky. I když bych raději viděla v koupelně sprchový kout, nakonec jsem se s ohledem na děti rozhodla umístit vanu. Nábytek je v provedení světlého dekoru dřeva a dlažba s obklady v dekoru béžového mramoru.

Relaxační a hrací prostor

Pokoj s balkonem jsem navrhla čtenářce podle jejích požadavků jako relaxační a hrací prostor, který je ale zároveň průchozí spojkou v bytě. Nechybí knihovna a sezení, také TV na stěně a zrcadlo. Ve zbylých pokojích jsem navrhla ložnici a pokoj pro děti. Vybavení jsem navrhla podle požadavků čtenářky i když bych funkce pokojů raději vyměnila a ve výklenku původní ložnice rodičů navrhla etážové spaní pro děti …

 

Světlé barvy a dekory

Podle požadavků čtenářky jsem se držela světlých barev a dekorů. Na podlaze jsem použila dekor javoru, který se opakuje na dveřích a nábytku. Také jsem umístila velké zrcadlo k jídelnímu stolu a na stěnu do předsíně, jak si čtenářka přála.

Zvážit výměnu ložnice a dětského pokoje

Čtenářce bych doporučila nevytvářet hned malý pokoj vedle kuchyně a raději počkat co přinese budoucnost. Pokud bude třeba jej vytvořit, tak taková možnost zde vždy bude. Také bych ještě zvážila výměnu funkcí ložnice a dětského pokoje.Ve stěně, která odděluje pokoj s balkonem a koupelnu s WC jsem také vytvořila horní okna, která přivádějí do koupelny a na wc světlo.

Zdroj: časopis Panel Plus

Text, foto: Kateřina Mlejknová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *