Bydlení čtenářů

Romantika pod střechou

Do práce se pustila společně s dlouholetou přítelkyní

Koncepci barev a zařízení vymyslela Julie Klipperová spolu se svou přítelkyní. Stěny jsou natřené světle šedou barvou a zčásti opatřené pruhovaným vzorem.

U nového bílého a krémového nábytku byl kladen obzvláštní důraz na to, aby poskytoval dostatek úložného prostoru na knihy, nádobí a osobní věci, kterých je ve čtyřčlenné domácnosti vždy plno. Když se začalo uvažovat o koupi sedací soupravy, objednaly se hned dvě pohovky najednou, aby se na ně mohla pohodlně usadit celá rodina.

„A když ve vázách rozkvetou ještě moje oblíbené růže, pak cítím, že mi v téhle domácí oáze už opravdu nic nechybí ke štěstí,“ popisuje nadšeně Julie
Klipperová.

PŘEDTÍM – Tomuto obývacímu pokoji
chybělo teplo a útulnost.

PO RENOVACI už nic nepřipomíná starý obývací pokoj. Nový nábytek byl vybrán v krémové a bílé a decentními barevnými dominantami jsou zde růžové doplňky – světlé odstíny například na stínítku stolní lampy, v sytější variantě se objevují na vlastnoručně ušitých polštářcích nebo na přikrývce. Zdařilou proměnu korunuje ušlechtilá secesní lampa.

Každý kout podkrovního pokoje o ploše 25 m² je smysluplně využit, aniž by byl prostor příliš zastavěný a stísněný. Jako přímo zázračný zásobník úložného prostoru se projevila nízká skříňka v kupeckém stylu. Kromě zásuvek má také otevřené přihrádky na koše, kompaktní disky a krabice.

NOVÝ NÁTĚR

Staré dřevěné trámy by se měly v každém případě zachovat, protože opticky člení prostor a jsou symbolem útulnosti. Kromě toho jsou důležité pro statiku podkroví. Vadil však na nich jejich původní hnědý odstín, protože působil fádně a vůbec se nehodil k novému zařízení. Řešení: Julie Klipperová zesílila trámy smrkovými prkny ze stavebního centra a natřela je celé na bílo.

PRUHY

Stěny v obývacím pokoji jsou natřeny světle šedou barvou a nabízelo se řešení souvislé místo pod střešními okny zvýraznit pruhovaným vzorem. Plocha byla rozdělena do pruhů a pásy, které se měly natřít tmavším odstínem, byly oblepeny malířskou lepicí páskou.

S VÁLEČKEM

Malým malířským válečkem nanesla Julie tmavší šedý odstín na plochy mezi dvěma lepicími páskami. Po zaschnutí barvy byly pásky opatrně strženy.

Úzké křeslo s potahem doplněné vhodnou taburetkou je do tohoto kouta jako stvořené. Ve speciální dřevěné poličce jsou po ruce časopisy a pomocí nostalgické stojací lampy lze nasměrovat
světlo na čtení.

Náš útulný byt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *