Bydlení čtenářů

Světlo propouštějící materiály v interiéru:

Podsvěcované a světlopropouštějící materiály používané v interiérech jsou perspex, barrisol, sklo, onyx …

Každý má určité charakteristické vlastnosti podstatné pro cílové umístění.

Perspex nebo lidově řečeno plexisklo je nabízený ve formátech desek cca 2 x 3m o různých tloušťkach a v různých barvách. V mnoha případech nahrazuje sklo, jednak svojí nízkou hmotností, jednoduchým zpracováním a nakonec také nižší cenou. Je možné z něj vyrábět atypická funkčná světla například v podobě polic. (obr.1) ,podsvícené zástěny ,podsvícené součásti nábytku a posuvné dveře . Nevýhodou je lehké poškrábaní povrchu , nepříznivé reakce na čistící prostředky z obsahem alkoholu a omezenost dostupného formátu .

V případě potřeby velkých formátů je vhodný barrisol. Je to speciální fólie mnoha barev, povrchů a také perforací. Je možné ji vypínat do velkých prostorů, před výklenky, do podhledů všech typů interérů (i nad bazény) a vytvářet tak hladkou dokonale rovnou plochu bez spojů. (obr.2) Je možné také vytvářet plastické objekty. Nevýhodou může být jemnost materiálu a potřeba demontáže celé části při výměně zdrojů osvětlení.

Dostatečně odolné a pevné je sklo, které není třeba nijak zvlášť představovat. Jako podsvicovací materiál se používa již dlouho. Může být součástí nábytků, jako posuvné dveře a díky svojí odolnosti vůči běžným chemickým prostředkům je možné ho používat jako zástěnu do kuchyní s funkcí pracovního osvětlení (obr.3). V případě potřeby odolnosti proti vysokým teplotám (za varnou deskou) se používa sklo kalené. Nevýhodou je omezení ve formátech v návaznosti na cenu, nutná opatrná manipulace a náročnost na detail kotvení.

Dalším luxusním řešením je polodrahokam onyx, který jako přírodní materiál má vždy neopakovatelnou podobu a širokou barevnou škálu. Používa se jako součást nábytku nebo předěl místností (nejznámější použití onyxu tímto způsobem u nás je ve Vile Tugendhat). Nedostupnost tohoto materiálu může být v jeho ceně.

Pokud chcete dosáhnout rovnoměrně podsvícenou kompatní plochu bez stínů nebo siluet zdrojů musíte dostatečně daleko umístit zdroje (obvykle zářivky nebo leddiody) min.30cm. Opakem je situace, kdy zdroje jsou barevné a tvarově výrazné a hrají hlavnou roli v optice plochy. V tom případě může být zdroj realtivně blízko k materiálu – musí být však zabezpečeno odvětrání tepla způsobeného zvoleným zdrojem aby tak nedošlo k deformování materiálu.

Zdroj a foto: www.zuzanajancuskova.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *