Bydlení čtenářů

Úcta k odkazu předků

Každý stavebník má radost z nově postaveného domu. Stará se o něj jak nejlépe mu možnosti dovolí a doufá, že stejnou péči „jeho výtvoru“ budou věnovat také jeho následovníci. Bohužel tomu tak často nebývá a dům časem z nezájmu nových majitelů ztrácí na své estetické i funkční hodnotě. Je to velká škoda, neboť kvalitně postavený dům může spolehlivě sloužit několika generacím. I ke stoletému domu bychom měli mít úctu a věnovat mu veškerou péči. Dobře se nám odvděčí.

Nestárnoucí dílo šikovného architekta

V roce 1935 vybudoval podnikavý český vlastenec, dědeček našich hostitelů, na lehce svažitém pozemku v jednom z nejkrásnějších českých městeček luxusní dvojvilu určenou pro poměrně rozvětvenou rodinu, jejíž potomci tu žijí s drobnými, nucenými přestávkami dodnes.
Projekt této na první pohled trochu romantické dvojvily se zrodil v hlavě přítele rodiny, tehdejšího ředitele stavební průmyslovky v Hradci Králové. Na výstavbu domu dohlížel samotný architekt, díky němuž tak vznikla nestárnoucí stavba, která si v posledních letech vyžádala jen malé úpravy fasády a koupelnových prostor. V nezměněné podobě tedy dům slouží majitelům již téměř 70 let. Žijí si tu velmi spokojeně dokonce bez jakýchkoliv výhrad k izolačním parametrům vnějšího pláště domu, který i po tolika letech vyhovuje dnešním normám. Také střešní krytina a okna jsou původní a jak se zdá, ani v nejbližších letech nebudou vyžadovat nákladnější investici. Ve čtyřech místnostech domu nechal tehdejší majitel vybudovat nádherná kachlová kamna, dnes je však dům vytápěn jen kamny akumulačními.

Čtyři podlaží a skvostný výhled

Reprezentativní dům nemá v širokém okolí konkurenci (někde v Čechách však prý stojí jeho dvojče). Má čtyři podlaží, obydlená jsou pouze tři, obrovská půda ještě čeká na své využití. „Dědeček počítal s tím, že si ji dobudujeme a vybavíme, až to bude nutné. Máme o ní určitou představu, ale ještě ji důkladně promýšlíme. Prostory jsou tu opravdu nádherné, ale nekrásnější je výhled z velkého oválného okna, kterým je vidět až 25 km do dálky“, vysvětluje spokojený majitel. Obě poloviny domu jsou stejně velké a mají i stejné dělení prostor. V podkroví se nacházejí ložnice (každá má 20 m2 ), v přízemí kuchyně, obývací pokoj a pokoj pro hosty se vstupem na velký balkon, který dobře slouží k letnímu posezení. Před letním sluncem je balkon chráněn shrnovací látkovou markýzou.
V suterénu, kde dříve byly vyhrazeny prostory pro uhlí a dříví, je garáž, prádelna a další sklepní prostory. Suterén je viditelný a dobře přístupný ze zahrady. Dům je dostatečně prosvětlen přirozeným světlem díky zajímavě řešeným oknům.

Ke stylovému domu reprezentativní zahrada

Přítelem rodiny byl před dávnými roky i dvorní zahradník Schwarzenberků, který se zasloužil o založení zahrady ve francouzském stylu. Původně vedly zahradou až metr široké cestičky vysypané pískem, všechny keře měly formální střih, takže vyžadovaly velmi systematickou a precizní údržbu. Současní majitelé se však rozhodli pro anglický styl zahrady a zrušili příliš široké cesty, čímž bylo docíleno optického zvětšení plochy. V jedné části zahrady, blíže k domu, se nachází kouzelné, stinné zákoutí, které napodobuje přirozený lesní porost s buky a nejrůznějšími druhy borovic (až 15 druhů, mezi nimi i vzácná borovice chilská), kosodřevinami, mechem, ale také čistě lesní flórou. Úžasnou atmosféru dotvářejí kameny navezené ze Šumavy a kamenná koryta. Na „český les“ nenásilně navazuje zákoutí v japonském stylu, které zakládal sám majitel. Sedm druhů japonských javorů od Bodamského jezera je opravdovým skvostem této malé orientální partie. O celkový ráz zahrady, ale také o nelehkou a pravidelnou péči se stará místní šikovný zahradník i majitelé domu.

Poměrně svažitý terén byl odstupňován terasami z lomového zdiva, které se objevuje i po obvodu zahrady a čeká ještě na ozelenění. Terasy jsou propojeny úhledným kamenným schodištěm. Velkou pozornost na sebe upoutává prostorný bazén na jedné z teras s ukázkovou úpravou jeho bezprostředního okolí. Vkusně založené a pečlivě vedené záhony se vinou po celém obvodu zahrady a nechybějí ani u hlavního vchodu do domu. Dostatečný přísun vody zajišťuje zabudovaný závlahový systém s 45 tryskami, takže ani v těch největších vedrech žádná ze vzácných rostlin žízní netrpí.

Hedvika Švejdová

Rádi byste si zvelebili vlastní bydlení? Inspirujte se v katalozích na oBydleni.cz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *