Bydlení čtenářů

Vyplatí se rekonstrukce staršího domu nebo koupě úplně nového?

Výhody a nevýhody rekonstrukce

Cena nemovitosti, která není zrovna v té nejlepší kondici, je samozřejmě mnohem nižší než u novostavby. I tak dnes seženete domy na prodej ve špatném stavu docela snadno. Také není obvykle potřeba opravovat všechno hned najednou. Většinou je možné si rozložit práci na delší časové úseky, díky čemuž si můžete vybrat, do čeho peníze investovat a jaké opravy mohou ještě počkat.

Často však takový dům potřebuje daleko více péče, než jste si prve mysleli. Hodně věcí se totiž může ukázat až po delší době. To může v budoucnu značně narušit váš rozpočet. Navíc u starších staveb chybí obvykle moderní zateplení, takže budete muset platit více za vytápění. Je tak dost možné, že vás tyto problémy natolik finančně vysají, že nakonec budete muset zvážit prodej domu.

Výhody a nevýhody stavby nového domu

Stavba vlastního domu má výhodu hlavně v tom, že si můžete určit, jak přesně bude vaše bydlení vypadat, kolik bude mít pokojů atd. V den, kdy se budete stěhovat, bude všechno voňavé a nové. Nikde žádné plísně na zdech nebo padající omítka. Novostavba také bude muset splňovat nejnovější energetické standardy, takže v zimě neprotopíte poslední kalhoty.

Má to však samozřejmě i pár záporů. Hlavním problémem jsou finance. Patříte-li do úzkého okruhu multimilionářů, nemusíte se takovými prkotinami jako jsou peníze zabývat, ale v opačném případě se pravděpodobně zadlužíte do konce svých dní. Také je tu docela dlouhá čekací lhůta, než se vše dostaví.

Levné nejsou ani stavební parcely. Na pozemky na prodej sice narazíte skoro všude, ale nejsou zrovna levné. Každý chce na prodeji pozemku, zvláště pak ve vhodné lokalitě, vydělat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *