Bydlení čtenářů

Z panelákového bytu si vytvořili nádherné bydlení. A levně

Interiér rozzářila červená pohovka a doplňky.

Celkem rekonstrukce bytu v panelovém domě trvala půl roku, aby všechno dopadlo podle přání (i finančních možností) majitelů. Měnila se totiž jeho dispozice, musela přijít nová okna, podlahy a samozřejmě zmizelo i umakartové jádro.

Hlavní síly však vrhli majitelé na kuchyň a obývací pokoj, protože právě odtud mají nádherný výhled na celé město. Architektka Simona Hubáčková tady proto vytvořila jeden velký spojený prostor v neutrálních běžových, hnědých a šedých tónech, které rozzářila červenou. 

Vybavení, které by mělo sloužit řadu let, například kuchyňská linka či obklady, tak mají nadčasovou barevnost, která se jen tak neokouká, zatímco pohovka, kterou mohou snadno za pár let vyměnit (nebo alespoň její potah) je ve výrazné červené.  

 

Nábytek z IKEA mladému páru vyhovuje vzhledem i cenou.

Praktické plnovýsuvy usnadňují ukládání i vyjímání potravin či nádobí.

 

 

 

Kuchyně jako srdce bytu

Mladý pár odmítl levnou sériově vyráběnou kuchyň, dali na doporučení přednost na míru vyrobené podle návrhu architektky. Truhlářství Javůrek jim jejich představy bohatě splnilo: kvalita zpracování, použité materiály i vnitřní vybavení skříněk jim maximálně vyhovují, navíc nebyl žádný program upravit výšku pracovních ploch s ohledem na uživatele, ti totiž překročili průměrnou výšku populace. Nadchli je i různé vychytávky, které Simona Hubáčková vymyslela. Takové by jim koupená kuchyně nenabídla. Nakonec se ukázalo, že cena na zakázku vyrobené kuchyně byla dokonce nižší než „hotové“ z kuchyňského studia.

 

Praktické plnovýsuvy usnadňují ukládání i vyjímání potravin či nádobí.

Oklad Defilé (RAKO) působí díky metalickému povrchu luxusním dojmem.

 

 

 

Luxusní nádech pak kuchyni dodal metalický povrch keramického obkladu Defilé od tuzemského výrobce RAKO, i na podlaze v kuchyňské části jsou dlaždice od stejného výrobce. Pro spokojenost uživatelů bylo také důležité správné řazení jednotlivých pracovních zón a umístění skříněk včetně již dříve zmíněných zvýšených pracovních ploch.

Další nábytek (sedačku, skříňky a stůl se židlemi) pořídil mladý pár v IKEA: poměr cena – výkon jim zcela vyhovoval. Kompletní rekonstrukce včetně kuchyně na míru, obkladů a výměny oken je tak přišla na 250 tisíc korun. 

 

Původní podoba bytu

 

Text: Martina Fleischmannová

Foto: Tomáš Dittrich

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *