Bydlení čtenářů

Zapomeňte na leporelo

Když se nedokáží dohodnout dva nejbližší sousedé z jednoho dvojdomku, ať již kvůli rozdílnému vkusu nebo častěji kvůli nedostatku financí, výsledek nebývá příliš oku lahodící. Půl domu je zrekonstruováno, půl ne. Půl domu má růžovou fasádu, půl zelenou. Jeden soused koupil kvalitnější dřevná okna, druhý levnější bílá plastová. A tak by bylo možné pokračovat. Některé ulice vypadají jako leporelo nevyrovnaného autora. Jsou zde však i zářné výjimky.

Čtyři podlaží práce

Oproti mnohým ostatním měla majitelka námi navštíveného dvojdomu jednu nespornou výhodu – v druhé polovině domu totiž bydlí její rodiče a tak nebyl problém dohodnout se na opravě celé stavby. Alespoň z vnějšku – především fasády a střechy. Vnitřní rekonstrukce již probíhala pouze na polovině domu majitelky.
Velký dům znamenal i hodně práce. Kromě sklepa a dvou nadzemních podlaží se majitelé rozhodli ještě upravit nevyužívanou půdu, kde vzniklo prostorné a útulné podkroví s veškerým komfortem a přístupem na balkon s nádherným výhledem do zahrady a okolí.

Kouzlo starých časů

Přestože je dům opravený a novotou zářící, stále evokuje atmosféru doby svého vzniku, což byl také záměr stavebníka. Cílem nebylo dům předělat k obrazu dnešní doby, ale co nejvěrněji zrekonstruovat jeho původní vzhled. K pocitu starobylosti a vznešenosti rovněž nemalou měrou přispívá okolní vzrostlá zeleň.
Hlavní obytné místnosti jsou směrovány na jih do zahrady, situované za domem, kam hluk z rušné ulice jen doznívá. Prostornou zahradu teprve rekonstrukce čeká. Její současný, jen mírně neudržovaný stav však vyvolává nenapodobitelný pocit nostalgie a tajemna.

Michal Sochor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *