Bytový textil

Pro teplejší spaní

Mezi matrace poskytující méně tepla patří latexové (z pěnové pryže), které zejména v déle nevytápěném interiéru více zadržují vlhkost a pomalu se zahřívají. Zvláště ženská část populace mívá na těchto podložkách pocit chladu, a proto nejsou do vlhčích a chladných místností, kde se pravidelně netopí, například do chat a chalup, doporučovány. Matrace, které tyto nepříznivé vlastnosti absolutně odstraňují, jsou vyráběny z tak zvané líné pěny.

Ty se spáčům doslova oddávají a poddávají – svou „tvrdost“ mění na základě hmotnosti a tělesné teploty každého konkrétního uživatele. Tento materiál, vyvinutý za Atlantikem před více než třiceti lety, a to v NASA pro zlepšení sedacího komfortu astronautů letících do vesmíru, nevyvíjí na uživatele žádný protitlak. Tělo je tedy na matraci rozloženo rovnoměrně, čímž je zabráněno proleženinám, zároveň dochází k lepšímu prokrvení těla, tedy i k jeho lepšímu prohřátí a intenzivnějšímu uvolnění svalů a kloubů.

To vše má samozřejmě také vliv na celkovou kvalitu spánku, člověk v noci spí klidněji a nemění příliš polohu. Tento materiál se dnes používá rovněž k výrobě anatomicky tvarovaných zdravotních polštářů, díky nimž je celá páteř dokonale uvolněna a uživatel se pak ráno neprobouzí rozlámaný, ale odpočinutý a svěží. Pro zvlášť zimomřivé lze zvolit matraci s letní a zimní stranou. Letní lépe odvádí vlhkost – bývá většinou vyrobená z bavlny – zimní naopak zadržuje teplo. Na její výrobu se používá zpravidla ovčí rouno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *